Stranica mi je hakirana, prikazuje se sadržaj koji nije dio stranice ili se prikazuje druga nepoznata stranica

Ukoliko dođe do hakiranja stranice vrlo vjerojatno postoji propust u samoj aplikaciji koju koristite (WordPress, Joomla i sl). Kada primijetite da vam je stranica hakirana nemojte čekati i odgađati rješavanje problema jer može doći do ozbiljne štete na stranici i na samom poslužitelju. Ukoliko je stranica hakirana unutar 7 dana, postoji mogućnost da možemo vratiti sadržaj iz backupa koji se izrađuje svakodnevno i čuva se 7 dana.

Ako primijetite da vam je netko neovlašteno pristupio FTP korisničkom računu, mijenjao datoteke, odmah nam pošaljite e-mail na podrska@cyberfolks.hr adresu. Isto vrijedi i za neovlašteno korištenje SQL baza te e-mail accounta.

Primjeri:

  • Phishing sadržaj: Prikazuje se sadržaj neke nepovezane stranice u svrhu prikupljanja podataka i prevare posjetitelja (npr. lažna PayPal stranica)
  • Defacement: Na glavnoj stranici prikazuje se sadržaj iz kojeg je odmah vidljivo da je stranica hakirana.

VAŽNO:
Napominjemo da vraćanjem stranice iz backupa problem NIJE rješen. Potrebno je HITNO nadograditi aplikaciju koju koristite na zadnju dostupnu verziju i pobrinuti se da se nadograde i svi moduli, teme, dodaci. Također, izmijenite FTP i druge lozinke s kojima pristupate vašem korisničkom računu.

Molimo da provjerite i vaša osobna računala s kojih se spajate na korisničke račune, kako biste bili sigurni da su instalirane sve sigurnosne zakrpe, te da uvijek imate aktivan antivirusni i antimalware program. Oprezno čuvajte sve vaše lozinke na sigurnom i ne dijelite ih s drugima.

Ukoliko niste u mogućnosti sami izvršiti potrebne zahvate, nemate osobu koja bi vam mogla riješiti problem ili niste sigurni što sve treba učiniti kako se zloupotreba ne bi ponovila, molim vas da nas kontaktirate te ćemo vam u suradnji s našim web dizajn timom ponuditi rješenja nadogradnje vaših web stranica ili ukoliko to nije moguće, izradu novih i sigurnih stranica.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.