Zašto se pozicija moje web stranice razlikuje na Googleu u odnosu na alat Rank?

Vodite li web stranicu i redovito pratite njezinu poziciju u rezultatima pretraživanja na Googleu? Vjerojatno ste primijetili da se vaši rezultati često razlikuju od onih dostupnih u vanjskim alatima za praćenje pozicije, poput Ranka. Zašto se to događa? Odgovor na ovo pitanje zahtijeva razumijevanje nekoliko ključnih faktora koji utječu na rezultate pretraživanja.

Način rada inkognito i personalizacija rezultata

U većini slučajeva korisnika koji pregledavaju internet, Google personalizira rezultate na temelju povijesti pretraživanja, lokacije, jezika, preferencija i drugih čimbenika – što znači da su rezultati pretraživanja prilagođeni određenom korisniku. Alati za praćenje pozicije često ne uzimaju u obzir tu personalizaciju i prikazuju općenitu sliku. Kada koristite Google u načinu rada inkognito, vaši rezultati pretraživanja nisu personalizirani – stoga preporučujemo provjeru pozicije vaše stranice upravo u tom načinu rada.

Učestalost osvježavanja podataka

Google neprestano ažurira rezultate pretraživanja na temelju dodavanja novog sadržaja i stalnih promjena na mreži. To znači da se rezultati pretraživanja za iste fraze mogu mijenjati čak i u nekoliko sati i bitno se razlikovati. Alati za praćenje pozicije ne ažuriraju rezultate pretraživanja tako često kao Google – stoga se dobiveni podaci mogu razlikovati ovisno o vremenu kada je provedena analiza

Google algoritam

Google neprestano ažurira svoj algoritam pretraživanja, što može značajno utjecati na poziciju vaše stranice u rezultatima. Alati za praćenje mogu zabilježiti veće promjene u pozicijama ponekad ranije, a ponekad s laganim zakašnjenjem. Google postupno uvodi promjene u algoritmima za različite skupine korisnika.

Ukratko, postoji mnoštvo faktora koji mogu utjecati na to zašto vidite svoju stranicu na drugačijoj poziciji u Googleu u usporedbi s Rank alatom. Za preciznije i pouzdanije informacije uvijek je dobro i provjeriti poziciju određene fraze u rezultatima pretraživanja u načinu rada inkognito. Također, imajte na umu da je važniji opći trend – rastući ili padajući – od konkretne pozicije u rezultatima pretraživanja.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.