Kako promijeniti siteurl za stranice u WordPressu?

Ako promijenite domenu i želite da se Vaša WordPress prikazuje na novoj domeni, morate promijeniti i siteurl web stranice, kako u WordPressu tako i u bazi podataka.

Promjena siteurl-a u WordPressu:

Opcija 1 – promjena u administratorskom dijelu WordPressa

  1. Prijavite se u administratorski dio WordPressa
  2. Idite na “Postavke” i u odjeljku “Opće postavke” u poljima “WordPress adresa (URL)” i “Adresa web stranice (URL)” unesite novu domenu i “Spremi promjene”


Opcija 2 – ako nemate pristup u administratorski dio WordPressa

Ako se ne možete prijaviti u administratorski dio WordPressa, promjenu možete izvršiti i u datoteci wp-config.php

  1. Prvo morate doći do datoteke. Da biste to učinili, upotrijebite FTP klijent (npr. FileZilla ili Total Commander) i prijavite se FTP-om na svoj hosting. Idite u direktorij u koji je WordPress instaliran, pronađite i otvorite datoteku “.htaccess”.
    Ako koristite cyber_Folks hosting, ovaj kod možete dodati još lakše. Samo se prijavite u cPanel (kako se prijaviti možete vidjeti u članku https://cyberfolks.hr/podrska/prijava-u-cpanel/), uđite u File Manager, odaberite .htaccess datoteku i kliknite Edit za uređivanje odabrane datoteke.



    Ako se .htaccess datoteka ne vidi, kliknite na Settings u gornjem desnom uglu i odaberite opciju Show Hidden Files (dotfiles)

  2. U datoteci wp-config.php pronađite dio koji specificira siteurl web stranice i ispravite vrijednosti parametara WP_HOME i WP_SITEURL:

    define( ‘WP_HOME’, ‘http://novadomena.hr’ );
    define( ‘WP_SITEURL’, ‘http://novadomena.hr’ );

    Ako ne vidite te parametre, dodajte ova 2 retka i spremite promjene.

Opcija 3 – promjena u bazi podataka

  1. Pristupite phpMyAdmin-u preko cPanela (kako se prijaviti u cPanel možete vidjeti u članku https://cyberfolks.hr/podrska/prijava-u-cpanel/)


  2. Nakon otvaranja phpMyAdmin-a, na lijevoj strani odaberite odgovarajuću bazu podataka s popisa. Naziv baze podataka koju koristi web stranica vidljiv je, na primjer, u datoteci wp-config.php u retku:

  3. Na popisu tablica pronađite “wp_options” i kliknite na nju. U stupcu “option_name” pronađite “siteurl” i “home” – pokraj ovih redaka kliknite “Edit”


  4. U “siteurl” i “home” ispravite parametar “option_value” na ispravan naziv domene i kliknite “Go”


    Gotovo! Parametar siteurl vaše web stranice je ispravljen!
>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.