Usporedba 5 alata za mjerenje brzine web stranice – ne samo za WordPress.

Zašto je brzina vaše WordPress stranice toliko bitna? Jesu li sekunde razlike u brzini učitavanja toliki problem budući da su današnji linkovi puno brži nego što su bili? Možete biti sigurni da je to problem i to jedan od najvećih. Pozicija vaše web stranice u rezultatima pretraživanja u određenoj mjeri ovisi i o brzini učitavanja stranice. O brzini i besprijekornom radu sučelja web stranice ovisi ocjena korisnika web stranice i volja da je redovito posjećuju. Međutim, prije nego počnete ubrzavati web stranicu, morate razumjeti situaciju kako biste znali što nije u redu s web stranicom.

Čak i ako mislite da web stranica radi dobro i brzo, to ne znači da će raditi jednako dobro i brzo za sve korisnike u različitim dijelovima svijeta. Umjesto da vjerujete svojim dojmovima, koristite specijalizirane alate za testiranje performansi web stranice. Evo najboljih od njih.

WebPageTest

Ovaj besplatni alat (http://webpagetest.org) prikazuje vrijeme učitavanja određene web stranice. Možete odabrati preglednik koji ćete koristiti za test, geografsku lokaciju simuliranog posjetitelja i vrstu internetske veze. WebPageTest vam također daje pristup naprednim postavkama, kao što je onemogućavanje JavaScripta, spremanje mrežnog prometa, postavljanje vašeg User Agenta (identifikacija preglednika) ili simulaciju mobilnih preglednika.

Nakon unosa adrese i klika na button START TEST, stranica će se početi učitavati prema parametrima koje ste zadali – a zatim ćete dobiti cjelovito izvješće o veličini stranice, početnoj brzinI, statusu kompresije slike i predmemoriranju sadržaja. Također ćete moći vidjeti grafikone koji prikazuju redoslijed i vrijeme učitavanja elemenata stranice te koje vrste sadržaja na stranici prevladavaju. Alat vam također omogućuje gledanje simulacije učitavanja stranice i spremanje analize u datoteku – i sve to besplatno.

GTmetrix

U nekim aspektima GTmetrix (https://gtmetrix.com) je bolji, u drugim aspektima lošiji od gore opisanog alata, tako da ih se isplati kombinirati i koristiti zajedno. Za pristup svim značajkama (uključujući geografske promjene) potrebna je registracija. Bez registracije možete dobiti osnovne informacije o vremenu učitavanja stranice i veličini stranice. Dobit ćete i preporuke što učiniti kako biste poboljšali rezultate. Generiraju ih dva dodatka preglednika, PageSpeed ​​​​i YSlow. Zahvaljujući GTMatrixu, nećete ih morati dodatno instalirati.

Mnogi od savjeta ne zahtijevaju nikakvo posebno znanje programiranja. Kao što ćete vidjeti, mnoge se stvari mogu učiniti automatski instaliranjem i konfiguriranjem odgovarajućih dodataka.

PageSpeed ​​​​Insights

Vrlo dobar Googleov alat (https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights). Uz PageSpeed ​​​​Insight dobit ćete analizu i za računala i za pametne telefone, kao i informacije o tome što treba poboljšati.

Prednost ovog alata je što ćete saznati kako se web stranica ponaša u smislu pogodnosti za korisnike mobilnih uređaja – a taj parametar je Google počeo uzimati u obzir prilikom kreiranja poretka rezultata pretraživanja. Ovaj alate je još popularno zvan i wordpress pagespeed insights jer mnogi korisnici wordpressa upravo pomoću ovog alata provjeravaju brzinu i transparentnost svojih stranica pošto neke gotove teme, iako mislimo da rade brzo, ne moraju se nužno pretočiti u google bodovnu ljestvicu.

Google Analytics

Najpopularniji Google analitički alat (https://analytics.google.com) kada se poveže s internetskom stranicom postaje pravi rudnik informacija. Brzinu stranice možete provjeriti tako da odete na Behavior> Site Speed> Oweview. Podaci prikazani u odjeljku Suggestions isti su kao oni koje pruža PageSpeed ​​​​Insights, ali su prikazani zasebno za svaku podstranicu.

Prednost Analyticsa je što se podaci o brzini stranice prikazuju u vremenskom grafikonu, tako da možete vidjeti kada je došlo do nepravilnosti (npr. load web stranice, usporavanje servera).

P3 Profiler

Gore opisani alati rade kao web  alati. P3 Profiler je dodatak posebno za WordPress. P3 Profiler (https://wordpress.org/plugins/p3-profiler/) mjeri utjecaj instaliranih dodataka na brzinu učitavanja stranice. Nakon što se instalira i aktivira, samo kliknite Start Scan i cijela operacija će se odvijati automatski.

Još jedan dodatak, Plugin Organizer (https://wordpress.org/plugins/plugin-organizer/) može puno pomoći. Omogućuje vam da promijenite redoslijed učitavanja pluginova kada se stranica učitava i što je posebno važno, omogućuje vam da forsirate učitavanje plugina samo za određenu stranicu. Dakle, ako imate dodatak bez kojeg ne možete živjeti a koji ozbiljno usporava cijelu web stranicu, Plugin Organizer može ograničiti štetu koju može učiniti.

Zašto je brzina toliko važna?

Prikupljanje podataka iz gore navedenih alata reći će vam što trebate učiniti da biste ubrzali svoju web stranicu. Imajte na umu da brzina ne određuje samo poziciju web stranice na googleu, već i njezinu privlačnost za korisnike. Neki stručnjaci u području korisničkog iskustva (zadovoljstva korisnika) govore o zlatnom standardu koji se temelji na “Powers of 10”:

  • 0,1 sekunda je granica u kojoj korisnik mora osjetiti da softver reagira.
  • 1 sekunda je gornja vremenska granica na kojoj korisnik ostaje usredotočen na svoj zadatak. Ovdje još ne morate ništa prikazati iako korisnik gubi dojam izravne interakcije s podacima.
  • 10 sekundi je gornja granica u kojoj se korisnik još želi usredotočiti na vaš web, npr. dok se stranica učita, učinit će nešto drugo (npr. posjetiti drugu stranicu). Ako ne postoji način da se to vrijeme skrati, tada je potrebno pokazati korisniku vizualnu indikaciju da se nešto događa (učitavanje…)

Prilikom indeksiranja, Google u obzir uzima brzinu učitavanja stranice, stoga je bolje u početku ​​korisnicima prikazivati manje sadržaja i učitati stranicu što je prije moguće. Istraživanja su pokazala da samo 0.5 sekundi sporija stranica (od prvih 5 rangiranih na Google-u) pada na drugu stranicu Google pretrage što je rezultiralo smanjenjem prometa od 35%.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?