Povjerenje je na Internetu vrlo važno. Svaka stranica koja stekne lošu reputaciju, kao nepouzdana ili nesigurna, vrlo brzo će izgubiti posjećenost. S druge strane, ako su neke web stranice sigurne i imaju dobru reputaciju, privući će posjetitelje i posjećenost će biti sve veća. Ukoliko korisnik na vašim web stranicama ostavlja svoje osobne ili povjerljive podatke, mora biti siguran da će ti podaci biti sigurno preneseni do poslužitelja. Upravo tome služi SSL certifikat. Glavna zadaća SSL certifikata je da osigura siguran prijenos podataka od web preglednika posjetitelja do poslužitelja gdje se nalaze web stranice.

Pod siguran prijenos podataka mislim na to da su podaci između web preglednika i poslužitelja na kojem se nalaze web stranice kriptirani. Time se sprječava neovlašteno presretanje podataka, odnosno onemogućuje se neovlašteno preusmjeravanje prometa u svrhu krađe informacija.

SSL certifikate izdaju certifikacijske kuće, tzv. Certificate Authority (CA). Certifikate svih najpoznatijih certifikacijskih kuća možete naručiti kod nas, pa svakako pogledajte našu ponudu SSL certifikata.

Uočite da se gore navedeni link poziva preko „https“, a ne preko „http“ protokola. Dakle, svi podaci koji su preneseni od preglednika do poslužitelja kriptirani su i time je spriječena krađa podataka. Osim enkripcije podataka, neki SSL certifikati omogućuju posjetitelju web stranica da provjeri tko je vlasnik web stranice, odnosno za koju je tvrtku certifikat izdan. Time se posjetitelju stranica ulijeva dodatno povjerenje. Posjetitelj stranica može biti siguran da se iza web stranice nalazi stvarna, postojeća i provjerena tvrtka.

Ukoliko ste pogledali našu ponudu SSL certifikata, vidjeli ste da postoji više vrsta certifikata te da se isto tako oni uvelike razlikuju u cijeni. Razlog tome je razina povjerenja. Postoje:

  • Domain Validation,
  • Organization validation,
  • Extended validation te specijalni
  • Wildcard certifikati.

Opisat ću ukratko razliku između ovih spomenutih certifikata.

Domain Validation certifikati

Ova vrsta certifikata ima najmanju razinu povjerenja, najjeftinija je i vrlo lako i brzo se izdaje. Certifikacijska kuća provjerava samo vlasništvo domene na koju se certifikat naručuje. Zbog toga se na certifikatu ne prikazuju podaci o organizaciji kojoj je izdan certifikat te je povjerenje ove vrste certifikata vrlo malo. Ovu vrstu certifikata preporučio bih svima kojima je SSL potreban za interne potrebe i stranice koje ne zahtijevaju dokazivanje kredibiliteta.

Organization Validation certifikati

Kod izdavanja ove vrste certifikata certifikacijska kuća radi provjeru tvrtke kojoj se izdaje certifikat. Podaci o tvrtki prikazuju se na certifikatu. Zbog veće razine provjere, izdavanje ovakve vrste certifikata traje nekoliko dana. Cijena ovih certifikata je veća i koriste je organizacije kojima je bitno da posjetitelj ima veće povjerenje i osjećaj sigurnosti. Ovu vrstu certifikata preporučio bih vam ukoliko se na vašoj stranici unose osobni podaci, lozinke i sl.

Extended Validation certifikati

Kod izdavanja ove vrste certifikata certifikacijska kuća radi rigorozne provjere tvrtke kojoj se certifikat izdaje. Naručitelj certifikata treba potpisati poseban ugovor o prihvaćanju uvjeta, radi se telefonska provjera postojanja tvrtke, provjerava se sudski registar da li tvrtka postoji, te niz dodatnih provjera. Izdavanje ove vrste certifikata traje nekoliko dana. Osim što ovaj certifikat daje informacije o organizaciji kojoj je certifikat izdan, dodatnu razinu povjerljivosti daje zelena traka adresnog polja u web pregledniku. Ovu vrstu certifikata preporučio bih vam ukoliko se na vašoj stranici unose podaci kreditnih kartica.

Wildcard certifikat

Ovo je posebna vrsta certifikata koja omogućuje instalaciju na domenu i na sve poddomene na istoj toj domeni. Pa tako primjerice, wildcard certifikat za domenu „avalon.hr“ će vrijediti i za „podrska.avalon.hr“, „status.avalon.hr“ i sl. Ova vrsta certifikat preporučio bih vam ukoliko imate veći broj poddomena koje također želite zaštititi SSL-om.

Za kraj, predložio bih da pogledate naš video koji na vrlo jednostavan i slikovit način opisuje što je to SSL i zašto je dobro imati ga.

Pogledajte ponudu SSL certifikata i izaberi certifikat koji vam najviše odgovara. Za sva pitanja oko SSL-a stojimo vam na raspolaganju.

CyberFolk
>
CyberFolk
Vaš sam vodič u digitalnom carstvu i prisutan sam u svijetu hostinga više od 25 godina. Na internuetu istražujem nove tehnologije, pružajući podršku i rješenja koja odražavaju vaše jedinstvene potrebe.

Tražite li dalje?