Blog prenosi vaše ideje

Blog prenosi vaše ideje

Bilo je vrijeme kad ste mislili da je to samo prolazna stvar. Međutim, blog je pustio korjenje i drži se već dugi niz godina kao najpopularnija platforma za objavu vlastitih ideja, misli, čak i dio poslovanja (upravo čitate jedan). Vjerojatno ste bili u situaciji kad ste tražili neki novi recept, savjet kako očistiti mrlje sa sofe, recenziju za automobil koji ste odlučili kupiti ili film koji ste čuli da je nominiran za Oscara… ili ste jednostavno tražili ideju što pokloniti za rođendan. Pretragom po Googleu naišli ste na mnogobrojne web stranice koje su tematski vezane uz tražene pojmove, i koji su zapravo razni blogovi. Kao i vi, mnogo drugih danas traži informacije po webu i čitaju — blogove. Upravo zbog toga blogovi su održali svoju popularnost. Blogovi se najčešće vežu uz tri tematske grupe: hobiji (kuhanje, moda, putovanja, sport…), životna iskustva (rad od kuće i freelancing, odgoj djece, zdravlje…) i osobni blogovi (osobna iskustva i ideje). Blog se sastoji uglavnom od pisanog sadržaja, stoga uzmite u obzir što će budući posjetitelji očekivati od vas. No, ne postoje pravila – vi ste autor i odlučujete o tome. Oni odražavaju uglavnom vašu osobnu perspektivu i zbog toga su jedinstveni. Ne ustručavajte se voditi za svojim stilom izražavanja, ali također i ne zaboravite pravila pristojnog ponašanja. Stvaranje zdrave atmosfere na blogu ojačat će povjerenje čitatelja prema vama i možda s vremenom omogućiti da svoje ideje monetizirate kroz razne sponzorske programe. Jedan od mitova je da bi bili dobar blogger, morate biti stručnjak o onome o čemu pišete. Oni odražavaju, kao što sam rekao, prvenstveno vaše iskustvo. Npr. poznat je blog koji je 2002. započela Julie Powell, pokušavajući pisati o iskustvu kuhanja iz kuharice Julie Child (poznate po francuskoj kuhinji). Njezino pisanje donijelo joj je vrlo bogat ugovor s izdavačkom kućom koja je njezin blog pretvorila u tiskani bestseller, te je zaradila počasnu diplomu iste škole francuske kuhinje na kojoj je i Julia Child diplomirala.

Blogovi su također dosta interaktivan medij, uglavnom putem komentara koji su sastavni dio blogova. Putem njih ćete komunicirati sa svojim čitateljima u dobru i u zlu 🙂

I odakle krenuti?

Traženje naziva domene je posao za sebe

Traženje naziva domene je posao za sebe

Odaberite domenu

Ovisno o tome što pišete, vjerojatno ćete željeti nazvati blog nekim sugestivnim imenom, kako bi posjetitelji na osnovi naslova mogli odmah zaključiti o čemu pišete. Vaša domena će stvarati prvi dojam kod novih posjetitelja. Ono što preporučujemo da budete što kraći u odabiru naziva, iz očiglednih razloga, ali preporučljivo je koristiti barem dvije riječi. Također, razmislite o tome da naziv bude “zarazan”, tj. nešto što će vaši posjetitelji izgovarati bez previše napora. Npr. ukoliko želite pisati o frizerskim trendovima možda ćete misliti kako je “novitrendoviufrizeraju.blog” prilično detaljno smišljena domena. Međutim “trendifriz.blog” zvuči zanimljivije, kraći je i sigurno će biti lakši za zapamtiti.

Idući korak je provjeriti da li je naziv domene dostupan. Ili barem najsličnije vašem željenom nazivu. Pri tome možemo pomoći i mi tražilicom za provjeru domene. Nakon što ste odabrali naziv, naša tražilica će vam ponuditi veliki izbor ekstenzija koje možete pridružiti nazivu svoje domene. Danas je na ponudi stvarno veliki izbor i osim standardnih .hr i .com ekstenzija, danas to može biti i .blog, .design…

Zakupite hosting

Sada kada ste odabrali adresu kojom ćete usmjeravati svoje čitatelje, idući korak je odabrati mjesto gdje ćete ga smjestiti. Blog nije zahtjevna forma web stranica, i stoga i najmanji paketi trebali bi biti dovoljni. A s vremenom, u nadi kako će posjećenost vašim stranicama rasti, oni se lako mogu nadograditi naprednijim opcijama i mogućnostima. Stoga preporučamo jedan od paketa iz tzv. shared hosting opcije. Naravno ovisi i o tome imate potrebu za više prostora, ukoliko ćete npr. objavljivati velike količine fotografija. U tom slučaju razmislite da odaberete paket koji nudi dovoljno mjesta na disku.
Cyberfolks nudi dosta fleksibilne opcije oko odabira hosting paketa, ali ukoliko trebate pomoć oko odabira naša korisnička služba vrlo rado će vam pomoći u tome. Naši hosting paketi koriste vrlo brze SSD diskove, što će se odraziti i na brzinu prikaza vaših stranica. Također, svi hosting paketi su optimizirani i spremni za korištenje WordPress platforme.

WordPress je najpopularniji CMS

WordPress je najpopularniji CMS

Odaberite blog platformu (odaberite WordPress)

Sustav na kojem ćete objaviti svoj blog zove se CMS što znači Content Management System. Danas postoji mnogo opcija, ali naša preporuka je koristiti WordPress. Iako je WordPress danas vrlo robustan sustav, od svojih začetaka bio je stvoren upravo za pisanje blogova. S vremenom je postao mnogo raznovrsan, ali način kako se administriraju objave i sučelje kroz koji se pišu je vrlo intuitivan i jednostavan. To ga čini vrlo popularnom platformom koju danas sve više korisnika uzima kao alat za pisanje blogova.
WordPress je besplatan. Međutim da bi ga ispravno postavili i podesili potrebno je odrađeno znanje. Kroz svoje WordPress hosting pakete Cyberfolks omogućuje vrlo jednostavnu instalaciju WordPressa, međutim preporučujemo da se obratite stručnim osobama koje će pregledati da je sve ispravno postavljeno.

Web dizajn započinje na papiru

Web dizajn započinje na papiru

Odaberite izgled vaših stranica

WordPress (a i bilo koji drugi popularan CMS), sastoji se od dva glavna dijela: same jezgre, kojoj korisnik ne pristupa i služi kao motor koji pogoni cijeli sustav, te teme, nad kojom imate apsolutnu kontrolu i koja definira kako će izgledati vaše stranice. Teme omogućuju da odaberete izgled svojih stranica bez programerskog znanja. Dovoljno je pretražiti veliki izbor gotovih i besplatnih tema (ili onih koje se plaćaju i u načelu su kvalitetnije), te odabrati jednu. Nakon što se aktivira, vaš cijeli blog će zasjati u novome ruhu uz doslovno nekoliko klikova mišem. Svaka tema omogućuje i dodatna podešavanja, kao npr. promjene boje, logotipa i sl. kroz svoje jednostavno sučelje.
Ukoliko je ovo do sada pomalo obeshrabrujuće za vas, dobra vijest je da svaka WordPress instalacija dolazi s već spremnom temom koja je sastavni dio i redovno se ažurira. Tako da čim instalirate WordPress na svoj server, web stranice će već imati osnovnu formu. Čak dapače, osnovna WordPress tema je vrlo privlačna i profesionalno dizajnirana i imat će vrlo zanimljiv izgled ako je ispunite zanimljivim sadržajem. S vremenom lako možete tu temu zamijeniti, i izgled stranica će se izmijeniti, a vaš sadržaj će ostati na mjestu.

Gutenberg - novi WordPress uređivač

Gutenberg – novi WordPress uređivač

Krenite u novu avanturu

Sada kada ste ponosni vlasnik jedinstvene domene, imate dovoljno prostora za vaš blog i svježu instalaciju WordPressa sa super dizajnom, vrijeme je da se prijavite u sustav i krenete pisati prvi članak. Možete ga započeti s vrlo kratkim uvodom, opisati tko ste i zašto ste krenuli s blogom.
Sam izgled WordPressa je vrlo jednostavan i sve vaše objave nalaze se pod opcijom – “Objave”. Novi članak možete započeti i iz izbornika na vrhu “+ Novo”, nakon čega će se otvoriti vrlo jednostavan uređivač teksta. U njemu je bitno upisati naslov članka i možete nastaviti s pisanjem teksta. Ukoliko ste nedavno instalirali WordPress, bit ćete počašćeni novim i još boljim uređivačem. Prigodno nazvan Gutenberg, novo sučelje WordPressa omogućava uređivanje sadržaja putem tzv. blokova. Oni mogu biti što god želite: tekst, slika, citat… zvuk. Time imati još više kontrole nad izgledom i tipom sadržaja. Jednom kad ste otvorili novi članak, dovoljno je odabrati na simbolu plusa kakav tip sadržaja želite ubaciti i voila! Nakon što ste zaključili pisanje, potrebno je objaviti članak. To ćete učiniti tako da odaberete gumb “Objavi” na desnoj strani sučelja. I to je to! Vrlo brzo i jednostavno možete objaviti svoj prvi članak. S vremenom ćete dodati i slike, poveznice na druge članke ili web stranice i sav dodatni sadržaj. No, za sada radi jednostavnosti ovog članka zadržat ćemo se na osnovnim radnjama i detaljnije opisati u budućim objavama.

Kao što vidite, postaviti blog i pisati nije teško. No, da bi osigurali dugi život i sigurnost vašem blogu, vašim web stranicama, potrebno ga je zaštititi. Iako instaliranje WordPressa i aktiviranje već gotove teme ima svojih prednosti, ukoliko niste spremni odmah, svakako s vremenom razmislite da angažirate nekoga tko vam može profesionalno odraditi taj posao. Cyberfolks nudi usluge dizajna, ali i veliki izbor već gotovih WordPress tema, koje su izrađene od naših stručnjaka. Također, preporučili bi da se oslonite na naše usluge kojim možemo nadzirati i održavati vaše stranice. Tako ste osigurani da svaki eventualni napad ili drugi problem s vašim stranicama bude u rukama onih koji se time bave svaki dan, a vi se možete baviti bezbrižno stvaranjem sadržaja zbog kojeg ste započeli ovu avanturu.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?