Vlastita internetska domena može biti dragocjena za poduzetnika ili fizičku osobu jer na njoj možete napraviti vlastitu web stranicu, email adrese ili prodati zanimljivu web adresu drugim subjektima koji su često u mogućnosti ponuditi puno za željenu domenu. No prije svega, ona je važna komponenta identiteta tvrtke, baš kao i njezin naziv, logotip, boje tvrtke ili organizacijska kultura.

S vremenom domena postaje sastavni dio identiteta tvrtke i tretira se kao jedinstveni naziv, često zaštićen patentom.

Vrijednost domene

Postoje pojedinci ili tvrtke specijalizirane za kupnju, rezerviranje i preprodaju internetskih domena. U Hrvatskoj se uglavnom radi o providerima poput Cyberfolksa na čijim web stranicama možete naručiti i registrirati velik broj domena.

Prema načelu da će domena vrijediti onoliko koliko je netko spreman platiti za nju, prodavač nikad ne zna koliko je domena vrijedna i često za tu svrhu potroši simboličan iznos, odnosno plati osnovnu cijenu registracije domene.
Međutim, ubrzo se ispostavi da primjerice, strana tvrtka ili institucija osnovana u Hrvatskoj može i želi platiti visoku cijenu za internetsku domenu.

Ako je zainteresirana strana “bacila oko” na domenu koju ste registrirali upravo vi, tada se slobodno može reći da se s ekonomske točke gledišta isplati imati domenu.

Glavna svrha posjedovanja domene

Međutim, domena se najčešće kupuje/registrira kako bi se stvorila adresa web stranice i kreirao e-mail na toj domeni. Svaka tvrtka koja posluje na internetu trebala bi imati vlastitu domenu, čiji naziv bi trebao biti u skladu s nazivom tvrtke. Osim toga, potencijalnim i ciljanim korisnicima trebala bi biti laka za pamćenje i spremanje.

Nakon registracije internetske domene za svoju tvrtku, poduzetnik može svoju domenu ugraditi u vizualne i promotivne materijale. Prikazivanje internet adrese u promotivnim materijalima poželjno je i potrebno u provedbi strategije internetskog oglašavanja.

Vaša domena jedan je od kanala kojim dopirete do kupaca svojom ponudom proizvoda i usluga.

Kako odabrati naziv domene? Pogledajte naš post Koju domenu izabrati za vašu web stranicu ili blog? a do tada na našoj web stranici možete provjeriti ponudu domena i provjeriti da li je domena koja vam je interesantna slobodna za registraciju.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?