Ako ste korisnik neke besplatne .HR domene, moguće je da ste već primili obavijest iz CARNeta o tome kako vaša domena više nije u skladu s Pravilnikom i ne može ostati besplatna. Opcija je da domenu zadržite uz plaćanje ili da odustanete od nje. Što učiniti?

Kao što je bilo već ranije najavljivano, CARNet je krenuo u postupak revizije kako bi sukladno svom novom Pravilniku identificirao sve one domene koje za korisnike više neće biti besplatne.

Ukoliko ste od CARNeta primili mail s naslovom “Obavijest o gubitku statusa besplatne domene” možete se odlučiti na jednu od tri mogućnosti:

  1. Domeni promjeniti status u naplatnu – dovoljno je kontaktirati nas, te ćemo vas uputiti u postupak transfera domene u naplatnu a postupak možete i osobno pokrenuti putem našeg obrasca za tranfer domena.
    Ovdje je vrlo bitno da je e-mail adresa koja je navedena za kontakt u bazi kod CARNeta ispravna s obzirom da se na tu e-mail adresu šalje poveznica za autorizaciju transfera.
  2. Odustati od domene – CARNet će automatizmom obrisati domenu tri mjeseca po poslanoj obavijesti. U tom slučaju ostajete bez aktivne web stranice, a ukoliko koristite mail servis na domeni ni e-mail adrese neće biti funkcionalne. Domenu će moći registrirati netko drugi. Ovo je vrlo nezgodna situacija ukoliko ste razvili brand na internetu.
  3. Poslati im prigovor – prigovorom možete ostvariti mogućnost zadržavanja besplatne domene jedino ako ste pravna osoba i ako se naziv vaše domene može pronaći pod ovim objašnjenjem: “naziv domene mora sadržavati registrirano ime ili registriranu kraticu imena pravne osobe  prema upisu u nadležnom registru”.

Neke prigovore CARNet je uvažio kada je utvrđeno da pravni subjekt niti ne može registrirati drugačiji naziv domene od ovog kojeg već ima s obzirom na naziv pravnog subjekta.

Na žalost, obrtnici kao i pravni subjekti kojima se naziv domene razlikuje od registriranog naziva obrta ili pravnog subjekta nemaju nikakve šanse s prigovorom.

Već vidimo da će se ovdje pojavljivati brojni problemi i poteškoće, pa vas svakako pozivamo da nas u vezi bilo kakvih pitanja ili pomoći slobodno kontaktirate. 

CyberFolk
>
CyberFolk
Vaš sam vodič u digitalnom carstvu i prisutan sam u svijetu hostinga više od 25 godina. Na internuetu istražujem nove tehnologije, pružajući podršku i rješenja koja odražavaju vaše jedinstvene potrebe.

2 odgovori za "Krenula revizija besplatnih .HR domena"

  1. Davor Šterk napisao:

    Koliko znam od Carneta nismo u vezi naše domene dobili nikakvu obavijest. Trebamo li što poduzeti?

  2. Damir Mujić napisao:

    Provjerite na CARNetovim stranicama da li vam je unešena valjana e-mail adresa, pa ako niste dobili nikakav mail od njih onda ne treba ništa poduzimati. 😉

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?