Koliko ste puta bili u situaciji da vam je za potrebe blog članka, newslettera, online oglasa ili izrade web stranica trebala kvalitetna i dobra fotografija? Fotke su za kvalitetu sadržaja kojeg kreirate jako bitne. Stoga, kada nemate vlastite, najbolje ih je potražiti na online servisima koji nude besplatne fotografije, ilustracije, ikone i drugi vizualni sadržaj.

Dio takvih servisa vam omogućuje skidanje fotki u vrlo visokoj rezoluciji, dio opet zahtijeva da se registrirate kao korisnik, te onda možete skinuti malo “veće“ fotografije. Bilo kako bilo, isplati se, jer slike su super i preporučujem da ih iskoristite.

Gratisography

gratisography
Gratisography

Besplatne slike u visokoj rezoluciji za osobnu ili komercijalnu upotrebu. Svaki tjedan dodaju nove slike. Autor svih slika na ovom webu je Ryan McGuire. Slike se organizirane u 6 glavnih kategorija (Animals, Nature, Objects, People, Urban, Whimsical), a možete ih pretraživati i pomoću tražilice. Klikom na sliku, ona se odmah skida na vaše računalo.

Magdeleine

magdeleine
Magdeleine

Zgodne slike, ali nećete naći fotke iz kategorija kao što su “work“ ili “computer“. Tu ćete pronaći slike prirode, ljudi, životinja, hrane, tehnologija.  Zanimljivo je da slike možete pretraživati po kategorijama, pomoću tražilice pa čak i pomoću dominantne boje na slici. Zanimljivo!

Pexels

pexels
Pexels

Isto jedan od dobri servisa sa slikama. Tražilica je odmah na vrhu, a ispod nje nalaze se tagovi na najpopularnija pretraživanja. Slike su kvalitetne i siguran sam da će svatko ovdje pronaći nešto upotrebljivo.

Picjumbo

picjumbo
Picjumbo

Odličan izbor slika organiziranih u 16 kategorija. Definitivno će svatko pronaći nešto za sebe. Tražilica je osnovna, ali dovoljna da preko ključnih riječi pronađete sliku. Kvalitetne fotke!

Pixabay

pixabay
Pixabay

Besplatne slike, ilustracije, vektorska grafika i video. Vrlo dobra tražilica na samom vrhu ovog servisa koja vam omogućuje izbor vrste medija, orijentaciju slike, kategorije, veličine pa čak i boje koja prevladava na slici.

Slike su podijeljene u 20 kategorija i siguran sam da ćete na ovom servisu pronaći nešto za sebe.

Raumrot

raumrot
Raumrot

Dobar izbor besplatnih slika u visokoj rezoluciji koje možete iskoristiti u osobne ili komercijalne svrhe. Slike su organizirane u “setove“ ali i u kategorije pa je pretraživanje i traženje adekvatne slike puno lakše.

Mala zamjerka ide što nema jasne tražilice pomoću koje bi bilo moguće pretražiti slike, već slike možete “skinuti“ samo kao set tj. paket od 20 ili više slika.

Unsplash

unsplash
Unsplash

Besplatne slike u visokoj rezoluciji s kojima možete raditi što god hoćete i koristiti bez ograničenja. Slike možete pretraživati po ključnim riječima uz pomoć tražilice na samom webu ili ih pregledati u kolekcijama. Svaka slika ima napisano ime autora, pa slike možete pretraživati i po autoru. Super fotke!

Visualhunt

visual_hunt
Visualhunt

U središtu ovog servisa je upravo ono što nam i najviše treba – tražilica. Upišite ključnu riječ i izaberite bolju odmah u startu. Nakon dobivenih rezultata tj. prikaza slika možete još dodatno suziti izbor pomoću dodatnih filtera.

Koristite li već neki od spomenutih servisa? Ima li neki dobar koji nisam naveo? Javite se i podijelite svoja iskustva.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Tražite li dalje?