Podređena (Child) tema definitivno je najbolje rješenje ako želite izmijeniti WordPress temu. U ovom ću vam članku pokazati zašto je ovo preporučena metoda i provest ću vas korak po korak kroz proces stvaranja podređene (Child) teme u WordPressu.

Zamislite situaciju – kreirate svoju web stranicu koristeći WordPress, imate njen cijeli koncept, čak je odabrana i odgovarajuća tema. Nažalost, kao i obično, tema ima nekoliko elemenata koje je potrebno promijeniti kako biste 100% ispunili svoju viziju. U ovom slučaju, najbolje je napraviti izmjene u datotekama teme. Vaš prvi instinkt vjerojatno će biti urediti datoteke teme koju koristite. Međutim, ovo rješenje ima mnogo nedostataka koji se lako mogu izbjeći stvaranjem child teme. Ako prvi put čujete za child temu, u nastavku članka donosim pojašnjenje teorije.

Što je child tema?

Sam naziv može označavati način rada. Tema nasljeđuje izgled druge teme (tzv. nadređena tema), što vam omogućuje dodavanje vlastitih neovisnih izmjena. Podređenu temu možete tretirati kao vrstu preklapanja standardne teme koja vam omogućuje nadjačavanje nekih njezinih postavki bez utjecaja na njenu osnovnu funkcionalnost.

Kako to funkcionira u praksi? Ako postoji datoteka s istim nazivom u nadređenoj temi i u podređenoj temi (npr.footer.php), WordPress će uzeti u obzir datoteku iz podređene teme. Njezine su postavke važnije za WordPress i stoga možete jednostavno mijenjati izgled stranice. Iznimka ovog pravila je datoteka functions.php, koju WordPress učitava i iz nadređene i podređene teme.

Zašto bih trebao stvoriti child temu?

Sada se možda pitate zašto biste trebali koristiti child temu. Nije li bolje unijeti promjene izravno u live temu? Iako se ova metoda čini primamljivom, ona ima jedan veliki nedostatak – sve promjene napravljene na ovaj način bit će izgubljene sa svakim ažuriranjem teme. Ako izgled uredi podređena tema, sve će promjene biti sačuvane bez obzira na ažuriranje nadređene teme.

Isto vrijedi i kada dodajete funkcionalnost putem vlastitog koda u datoteci functions.php. prilikom ažuriranja teme, sav uneseni kod bit će prebrisan i izgubljen. Iz tog razloga, najbolje je koristiti podređenu temu i njenu functions.php datoteku.

Sačuvati promjene prilikom ažuriranja nije jedina prednost podređene teme. Budući da nadređena tema ostaje netaknuta, uvijek se možete vratiti na njezin izgled jednostavnim isključivanjem podređene teme. Štoviše, neke su teme čak osmišljene da budu samo osnova za unošenje velikih promjena samo pomoću podređene teme. Zahvaljujući tome zadržavamo funkcionalnost osnovne teme, ali je imamo mogućnost prilagoditi vlastitim potrebama. Na ovaj način također možete puno brže izraditi cijele stranice, a da ne morate početi od nule.

Kako stvoriti child temu u WordPressu?

Sada kada je teoretski dio iza nas, vrijeme je da prijeđemo na praksu. Postoje dva načina za stvaranje child teme – ručno kreiranje ili korištenje dodatka. Pokazat ću svaki od njih korak po korak. U oba slučaja, kreirat ću podređenu temu za temu Storefront.

Stvaranje podređene teme iz datoteke

Prvi i preporučeni način je ručno kreiranje podređene teme. Da biste to učinili, morat ćete pristupiti svojim WordPress datotekama. Ako koristite WordPress na Vašem hosting paketu, možete se prijaviti na cPanel i koristiti File Manager. Također možete koristiti FTP klijent i prijaviti se na poslužitelj sa svojim WordPressom.

Mapa podređene teme

Kako god uređujete datoteke, potrebno je otvoriti putanju teme: wp-content / themes /. Zatim stvorite novu mapu s nazivom svoje teme. Naziv može biti što god želite, ali najbolje je da to bude naziv nadređene teme zajedno s elementom -child. Za Storefront, to će biti mapa pod nazivom Storefront-child.

Zatim idite u novo kreiranu mapu i tamo dodajte dvije datoteke: style.css i functions.php. 

Datoteka Style.css

Napravite datoteku style.css i zalijepite odgovarajući kod u njezin sadržaj. U mom slučaju to izgleda ovako:

/*

Theme Name: Storefront Child

Theme URL: https://tvojastranica.hr

Description: Storefront Child

Theme Author: Matija Barić

Author URL: https://tvojastranica.hr

Template: storefront

Version: 1.0.0

*/

U vašem slučaju, naravno, unesite svoje podatke. Dva su elementa najbitnija: Theme name, koji je Template, i predložak, koji je naziv nadređene teme. Ovdje svakako uključite naziv mape u kojoj se nalazi tema. U slučaju Storefronta, to je samo „storefront“. U ovu datoteku možete dodati vlastite stilove koji će promijeniti izgled vaše web stranice.

Datoteka Functions.php

Slična je situacija za datoteku functions.php. Kreirajte ju u mapi podređene teme, zatim zalijepite kod ispod koji će uvesti izvorni CSS stil iz nadređene teme.

<?php

add_action( ‘wp_enqueue_scripts’, ‘enqueue_parent_styles’ );

function enqueue_parent_styles() {

wp_enqueue_style( ‘parent-style’,get_template_directory_uri().’/style.css’ );

}

?>

U ovom slučaju ne morate ništa mijenjati u postavljenom kodu. Sve što trebate učiniti je spremiti promjene i child tema bi trebala biti spremna. Naravno, u datoteku functions.php možete dodati vlastiti PHP kod koji dodaje razne funkcionalnosti vašoj web stranici.

Omogućavanje podređene teme

Da biste omogućili podređenu temu, idite na WordPress panel, a zatim na karticu Izgled > Teme. Ako je sve prošlo u skladu s uputama, vaša child tema trebala bi se pojaviti na popisu svih tema.

Uključite je kako biste imali koristi od svoje child teme. Sada možete slobodno mijenjati izgled teme dodavanjem vlastitih stilova ili funkcionalnosti.

Stvaranje child teme pomoću dodatka

Drugi način za stvaranje child teme u WordPressu je korištenje dodatka Child Theme Configurator. To je najpopularniji dodatak ove vrste u WordPress repozitoriju i trebao bi zadovoljiti sve zahtjeve. Instalirajte i aktivirajte dodatak. Zatim idite na Alati > Podređene teme u nadzornom panelu WordPressa na lijevoj strani ekrana.

Na kartici Parent/Child vidjet ćete dvije dostupne radnje. U prvoj odaberite opciju CREATE a new Child Theme, u drugoj odaberite nadređenu temu, a zatim kliknite gumb Analyze.

Dodatak će analizirati odabranu temu i ako je sve prošlo dobro, prikazat će se This theme appears OK to use as a Child theme.

Osim poruke, dodatak će omogućiti korištenje “wizarda” za stvaranje child teme. Predlažemo da sve postavke ostaviti na zadanim postavkama. Ako želite promijeniti opis nove teme, to možete učiniti u koraku 7.

Ako želite kopirati svoju nadređenu temu, izbornik i odabrane postavke personalizacije widgeta, možete označiti okvir Kopiraj izbornike, widgete i druge postavke Customizer-a u osmom koraku.

Ako je sve postavljeno prema vašim željama, stvorite podređenu temu u WordPressu pomoću gumba Create New Child Theme.

Nova tema bi trebala biti ispravno kreirana. Da biste je uključili, idite na karticu Izgled > Teme. Vaša podređena tema trebala bi se pojaviti na popisu svih tema.

Na kraju, onemogućite i uklonite dodatak konfiguratora child teme – više neće biti potreban.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?