Jednom davno, djelovao je profesionalni web dizajner koji je imao sposobnosti izdrađivati web stranice ručno ih kodirajući. On je bio uspješan čovjek s rijetkom vještinom, velikog strpljenja i svijetle budućnosti.

Kako su se stvari s vremenom mijenjale, njegovo znanje i vještine dostigle su još napredniju razinu, no njegova ekspertiza biva izazvana od DIY (uradi sam) website builder softvera. Do 2016. godine, broj softverskih rješenja ove vrste je u porastu, a sukladno tome smanjuje se i potreba za angažiranjem profesionalnih dizajnera.

Međutim, startupovi i male tvrtke trebale bi biti svjesne razlika između DIY softvera za izradu web stranica, jer svaki od njih nije u mogućnosti ponuditi opcije i rješenja specifična za sve vrste poslovanja. Raznolikost potreba je beskrajna, kao i kompetencije website buildera.

Pa, kako možete razlikovati jedne od drugih, i što je najvažnije, koji je najbolji izbor za vaše poslovanje? Odgovor je jednostavan: odaberite onaj čiji se dizajn bazira na open source tehnologiji – da, WordPress – reći ću vam zašto. Pogledajmo razliku između nekih od njih i nas.

about-dsgn-one-web-design-agency-london
DIY website builder ili open source CMS?

Weebly? Ajoj!

Istina je, Weebly je zaista jedan od najjednostavnijih DIY website buildera, s dobrim planovima za eCommerce poslovanje. Jednostavna drag and drop funkcija omogućuje uštedu vremena, a jednostavnost korištenja čini izradu stranice zabavnom i jednostavnom. Međutim, Weebly ima brojne nedostatke.

Na primjer, kao vlasnik, najvjerojatnije biste željeli da vaše poduzeće objavljuje blogove, ili još bolje, da stvara sadržaj zanimljiv za dijeljenje putem kanala društvenih medija, kako bi što više posjetitelja posjetilo vašu web stranicu. U vezi spomenutog, dopustite da istaknem, blogging mogućnosti putem Weeblyja vrlo su siromašne. On će vam omogućiti prikaz imena autora uz blog, koji će vaš blog izgledom učiniti nalik generičkom tekstu kojeg nije napisao itko važan. To je pogrešan pristup.

Personalizirani pristup prema svojim korisnicima jedan je od najvažnijih koraka koje je potrebno poduzeti, kako bi vaše poduzeće odavalo dojam pristupačanosti, i izbjeglo dojam ”mehaničkog”. Nadalje, dijeljenje sadržaja dostupno je samo putem Facebooka i Twittera, te nećete biti u mogućnosti odabrati prikladan layout.

Osim toga, Weeblyjev najveći nedostatak je, svakako, nemogućnost instaliranja drugog softvera na vaše web stranice, ali i geolokacijsko blokiranje koje je prisutno u nekim zemljama. Budući da je za startupove i mala poduzeća doista važno da njihove web stranice budu dostupne svuda u svijetu, vjerujem da je ovaj nedostatak dovoljan da dvaput promislite prije nego počnete koristiti Weebly.

Wix? Iritantan!

Ovaj DIY website builder nudi kvalitetan dizajn u više od 70 različitih kategorija. Kao i većina DIY website buildera, Wix je user-friendly, te stoga koristan za početnike koji žele dizajnirati stranicu brzo i jednostavno. Međutim, postoji više poznatih nedostataka, te biste prije nego što se odlučite za izgradnju vaše web stranice s Wixom, trebali uzeti u obzir nekoliko važnih pitanja.

Ako planirate pokretanje online trgovine, do sada, Wix nije bio dobar izbor zbog nedostatka osnovnih alata za upravljanje. Iako su nedavno uveli bolje eCommerce alate, te stvari idu na bolje za Wix, ja bih bio oprezan dok ne budu ispitani, dokazani i potvrđeni. Wixova besplatna inčica prikazuje velike, dosadne oglase, koji su, za razliku od drugih slobodnih buildera, vrlo primjetni i nametljivi. Još jedna iritantna stvar kod Wixa je činjenica da ćete morati dvaput razmisliti prije nego što odaberete pravi dizajn, jer jednom kada ga izaberete, mogućnost za promjenu ne postoji- prilično nepromišljeni detalj ukoliko mene pitate.

GoDaddy? Ne baš!

Naravno, nisam mogao izbjeći pisanje o ovom divu. Više od 60 milijuna imena domena (broj još uvijek raste iz minute u minutu), te korištenje najnovijih tehnologija, GoDaddy nesumnjivo predstavlja impresivnu figuru na tržištu. Neograničen bandwith je najvjerojatnije značajka koju najviše cijenim u vezi GoDaddyja, ali iskreno, vrlo me iznenađuju njegovi nedostaci.

Prvo, besplatna verzija smanjuje kapacitet diska i baze podataka. Drugo, što je još više iznenađujuće, ne omogućava promjenu odabrane teme, baš kao u Wix slučaju. Nadalje, bez obzira na njegovo prilagodljivo sučelje za mobilne telefone, dizajn vaše web stranice teško da će izgledati jednako dobro kao i na ekranu računala. Uzimajući u obzir statistiku koja upućuje da je prikaz na mobilnim telefonima brojčano porazio broj prikaza preko računala prije skoro 2 godine, mislim da je taj detalj prilično teško objasniti. Isto tako, njegove vrlo ograničene eCommerce funkcije pridonijele su činjenici da mnoga nova poduzeća, koja se bave online trgovinom, traže druga rješenja.

Zašto odabrati WordPress umjesto komercijalnih DIY web builder platformi?

Why-Wordpress
Zašto WordPress?

Bez obzira na gore navedene nedostatke, slažem se da spomenute nove, seksi i zanimljive web builder platforme imaju lijepa sučelja i značajke. Međutim, iako pokušavaju biti inovativne i brzo rasti, i dalje se suočavaju s mnoštvom različitih pitanja. Osim gore navedenih nedostataka, većina tih DIY website buildera još je u početnoj fazi, što znači da crpe novac ulagača, jureći za dodatnim rundama kapitala, nadajući se da će sve završiti dobro.

Ali, što se događa ako stvari ne krenu dobro? Odgovor na to pitanje vrlo je jednostavan: ako oni propadaju, vaš posao propada također! Ovo možda zvuči malo grubo, ali je istina. Ne zaboravite da je njihova platforma komercijalne prirode, sa zatvorenim izvornim kodom, te nećete biti u mogućnosti premjestiti svoje web stranice ukoliko se pokaže potreba. U tom slučaju, jednostavno biste trebali početi od nule! To je razlog zašto ja doista vjerujem kako graditi poslovanje ovisno o tuđoj platformi nikada nije dobra ideja.

Za razliku od svih njih, Cyberfolks se bazira na open source tehnologijama. Bilo da netko za vas izrađuje web stranicu od temelja, ili pomoću svijetski najpopularnijih CMS-ova, poput WordPressa, dobra stvar je da je sve u vašim rukama. Cyberfolks je potpunosti transparentnan.

S nama, vi ste vlasnik svog koda, i ako se ikada išta dogodi, ili se jednostavno odlučite premjestiti svoje web stranice drugom hosting provideru, to se može lako obaviti bez ikakvih prekida u radu vaše web stranice.

Zvuči kao pošten dogovor s mudrijim, dugoročnijim rješenjem za vaše poslovanje, slažete li se?

CyberFolk
>
CyberFolk
Vaš sam vodič u digitalnom carstvu i prisutan sam u svijetu hostinga više od 25 godina. Na internuetu istražujem nove tehnologije, pružajući podršku i rješenja koja odražavaju vaše jedinstvene potrebe.

Tražite li dalje?