Gotovo 89% hrvatskog stanovništva su aktivni korisnici interneta. Istraživanja pokazuju da je prošle godine 79% internetskih korisnika obavljalo online kupnju. U doba tako velike popularnosti online trgovine, sve više tvrtki razvija svoju prisutnost na internetu. Upravo izgradnja vidljivosti web stranice na internetu jedan je od važnih izazova s kojima se tvrtke i poduzetnici suočavaju u doba tako velike konkurencije. Kako to učiniti učinkovito da biste privukli pažnju klijenata i izgradili konkurentsku prednost?

Ovaj članak nastao je s ciljem:

  • pružanja informacija i savjeta poduzetnicima koji traže načine za povećanje vidljivosti svojih tvrtki na internetu;
  • ovaj članak namijenjen je vlasnicima tvrtki koji su odgovorni za donošenje odluka o marketinškim strategijama svojih tvrtki;
  • ovaj članak namijenjen je marketing stručnjacima koji traže ideje i strategije koje mogu primijeniti u svojim aktivnostima kako bi povećali vidljivost web stranice i dosegnuli veći broj potencijalnih klijenata.

Vidljivost stranice – što to znači?

Vidljivost internetske stranice odnosi se na stupanj prisutnosti i lakoće pristupa određenoj stranici za korisnike na internetu. To obuhvaća sve aktivnosti i strategije koje doprinose tome da stranica bude dobro vidljiva. U te aktivnosti mogu spadati optimizacija sadržaja i strukture stranice za web tražilice (SEO), oglašavanje u rezultatima pretraživanja (Google Ads), izgradnja veza s drugim stranicama (Link building) ili kampanje na društvenim medijima.

Kada govorimo o vidljivosti stranice na Googleu, kao najpopularnijem pretraživaču, govorimo o tome koliko visoko se stranica pojavi u rezultatima pretraživanja za određene ključne fraze. U tom kontekstu, vidljivost stranice na Googleu je usko povezana s pozicijom stranice i može se procjenjivati na temelju njenog rangiranja u odgovoru na konkretne upite korisnika.


Provjeri poziciju stranice na Googleu
Pratite svoju web stranicu i ključne riječi uz _Rank!

Prisutnost na mreži sama po sebi nije dovoljna

Samo prošle godine, više od 117 tisuća subjekata je registrirano u Državnom sudskom registru. U doba sve žešće konkurencije, biti među prvima u rezultatima pretraživanja ili privući pažnju potencijalnih klijenata postaje izuzetno teško. Upravljanje poslovanjem na internetu zahtijeva ne samo poduzimanje akcija koje podržavaju promet na web stranici, već i praćenje kako te aktivnosti utječu na konverzije, a najvažnije, povezivanje tih aktivnosti s promjenama u algoritmima pretraživača.

Na što Google stavlja naglasak?

S porastom broja stranica, mijenjaju se i algoritmi pretraživača, posebno Googlea, koji je glavni izvor prometa za većinu web stranica. Početno su se algoritmi temeljili na analizi ključnih riječi i povratnim linkovima na web lokaciju. Od tada Google neprestano uvodi promjene.

Najnovije ažuriranje Google algoritma dogodilo se u ožujku ove godine. Google Core Update fokusira se, između ostalog, na borbu protiv sadržaja niske kvalitete i spamova. Naglasak je na boljem razumijevanju konteksta korisničkih upita i sposobnosti identifikacije i isticanja najrelevantnijih i najvrijednijih sadržaja u rezultatima pretraživanja Googlea. Više o ovom ažuriranju možete pročitati na Googleovom blogu.

Što Google smatra bitnim?

  1. Kvaliteta sadržaja je ključna
    Google-u je visoka kvaliteta sadržaja na web stranicama jako važna. Preferira stranice s sadržajem koji odgovara na pitanja korisnika, rješava probleme i pruža vrijedne informacije. U ažuriranju iz ožujka 2023. godine, na Google-ovom blogu možemo pročitati: “Uvodimo algoritamska poboljšanja u naše glavne sustave rangiranja kako bismo osigurali prikazivanje najkorisnijih informacija na internetu i smanjili neoriginalan sadržaj u rezultatima pretraživanja. [1]
  2. Kvalitetni linkovi
    Google pridaje veliku važnost linkovima koji vode do stranica, posebno onima koji dolaze s vrijednih, autentičnih web stranica. Visokokvalitetni linkovi smatraju se preporukama od drugih web lokacija koje potvrđuju vrijednost i pouzdanost određene stranice.

Pozicioniranje stranice

Istraživanja jasno pokazuju da se svaki dan diljem svijeta kreira 252 tisuće web stranica [2]. S obzirom na te podatke, danas je teško zamisliti uspješno izgraditi vidljivost web stranice bez optimizacije za pretraživače i oglašavanja na tražilicama.

Pozicioniranje web stranice je proces optimizacije i poboljšanja njezine vidljivosti u rezultatima pretraživanja. Cilj pozicioniranja je postizanje što bolje pozicije u organskim (besplatnim) rezultatima pretraživanja za određene ključne fraze povezane sa sadržajem stranice. Ovaj proces uključuje niz različitih aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje kvalitete i privlačnosti stranice za pretraživače i korisnike. To uključuje SEO (optimizaciju sadržaja za ključne riječi), poboljšanje strukture i koda stranice, izgradnju veza, analizu konkurencije, praćenje rezultata i kontinuirano prilagođavanje strategije.

Kreiranje korisnih linkova

Kreiranje linkova je proces aktivnog stjecanja poveznica koji vode do vaše web stranice s drugih web lokacija. To je važan dio strategije pozicioniranja jer Google smatra linkove drugih stranica, kao potvrdu vrijednost i autentičnost vaše web lokacije. Možete samostalno provoditi gradnju veza ili povjeriti ovaj posao profesionalnoj SEO agenciji koja posjeduje iskustvo i znanje potrebno za učinkovito vođenje ovih aktivnosti.

KREIRANJE LINKOVA: Samostalno ili putem agencije

SEO (Search Engine Optimization) – kao element pozicioniranja

SEO (Search Engine Optimization) je proces optimizacije web stranice za tražilice (npr. Google). SEO obuhvaća aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje vidljivosti stranice u organskim rezultatima pretraživanja. Neke od SEO aktivnosti uključuju:

  • Optimizacija sadržaja
    To je proces prilagođavanja sadržaja web stranice potrebama i očekivanjima korisnika uz korištenje odgovarajućih ključnih riječi.

  • Tehnička optimizacija
    To uključuje poboljšanje strukture stranice, brzine učitavanja, meta oznaka, mapa web stranice itd., kako bi se olakšalo indeksiranje od strane tražilica.

  • Analiza ključnih riječi
    To je proces istraživanja i odabira fraza koje potencijalni korisnici mogu koristiti prilikom pretraživanja sadržaja povezanog s određenom stranicom.

Google Ads oglasi

Još jedan način za izgradnju vidljivosti web stranice na internetu je korištenje Google Ads oglasa. To omogućuje brzo i precizno dosezanje potencijalnih klijenata u trenutku kada su zainteresirani za određene proizvode ili usluge.

Google Ads, ranije poznat kao Google AdWords, omogućava oglašivačima da prikažu svoje oglase u rezultatima pretraživanja na Googleu i na web lokacijama partnera Googlea u mreži oglašavanja. Oglasi se prikazuju u odgovoru na određene upite korisnika, omogućujući dosezanje potencijalnih kupaca u trenutku kada su zainteresirani za određene proizvode ili usluge.

Lokacije prikazivanja oglasa

Oglasi u mreži Google Ads mogu se prikazivati na različitim lokacijama diljem interneta. Važnost dobiva način ciljanja skupina odabranih korisnika te vrsta stvorenih oglasa.

  • Rezultati pretraživanja
    OPlaćeni oglasi mogu biti vidljivi u rezultatima pretraživanja na Googleu. Tekstualni oglasi u Google pretraživačkoj mreži se prikazuju na vrhu ili na dnu rezultata pretraživanja kao odgovor na upite korisnika. Također se mogu prikazivati pored, iznad ili ispod rezultata pretraživanja u Google Play-u, na kartici “Shopping” i u Google Maps-u (također u aplikaciji Google Maps).

  • Partneri Google pretraživanja
    Grafički, tekstualni ili video oglasi mogu biti prikazani na web stranicama partnera Google-a. Mogu biti prikazani na stranicama rezultata pretraživanja, na katalozima drugih web stranica, mapama i drugim stranicama povezanim s ključnim riječima koje korisnici traže.

  • Googleova mreža oglašavanja
    Još jedno mjesto gdje se oglasi mogu prikazati korisnicima je Googleova mreža oglašavanja. Kad govorimo o njoj, mislimo na web lokacije i aplikacije povezane s Googleom. Između ostalog, to uključuje Gmail, YouTube i Google Financije.

Na koji način Google Ads može potaknuti povećanje vidljivosti vaše stranice?

  1. Precizno ciljanje
    Google Ads omogućuje precizno određivanje ciljane skupine, omogućujući usmjeravanje oglasa prema osobama koje su zainteresirane za proizvode ili usluge koje nudi vaša web stranica.

  2. Povećanje vidljivosti u konkurentnim granama
    U nekim konkurentnim granama, postizanje visokog položaja u organskim rezultatima pretraživanja može biti teško i dugotrajno. Google Ads oglašavanje može biti učinkovit način za trenutno povećanje vidljivosti web stranice u takvim situacijama.

  3. Podrška SEO aktivnostima
    Google Ads oglasi mogu biti koristan dodatak SEO aktivnostima, posebno u početnim fazama kada web stranica tek počinje graditi svoju prisutnost na tražilicama. Pružaju brzu vidljivost dok SEO aktivnosti zahtijevaju ordeđeno vrijeme za postizanje dugoročnih rezultata.

  4. Jednostavno mjerenje i optimizacija
    Platforma Google Ads pruža alate za detaljno praćenje rezultata reklamnih kampanja. To omogućuje jednostavno mjerenje povrata uloženog u stvarnom vremenu.

Pratite poziciju svoje web stranice

Kada već imate svoju web stranicu – bilo da vodite optimizaciju za tražilice samostalno ili ste povjerili tu zadaću profesionalnoj SEO agenciji – praćenje pozicije vaše stranice i praćenje konkurencije su neophodni kako bi se provjerila učinkovitost provođenih aktivnosti.

Pratiti poziciju svoje web stranice omogućuje vam praćenje rezultata u internetskim pretraživačima u stvarnom vremenu. Na taj način možete brzo reagirati na eventualni pad pozicija i poduzimati korektivne radnje. Nadalje, posjedovanje aktualnih podataka omogućuje vam prilagodbu SEO strategije na temelju trenutnih rezultata i praćenje učinka tih aktivnosti.

Kako nadzirati svoju web stranicu?

Postoji nekoliko načina za praćenje pozicije vaše web stranice. Danas ćemo se fokusirati na automatizaciju tog procesa. Ručno provjeravanje pozicija stranice nije samo vremenski zahtjevno, već je i sklono ljudskim greškama.

_Rank – pratite poziciju svoje web stranice

Alat za praćenje web stranice _Rank omogućuje automatsko praćenje položaja vaše web stranice u rezultatima pretraživanja, kao i procjenu učinkovitosti vaših SEO aktivnosti. Odabirom našeg rješenja, dobit ćete potpuni pregled promjena u položaju vaše stranice od samog početka. Također možete analizirati trenutni popis ključnih riječi s njihovim najnovijim pozicijama.

Što dobivate?

  • Mogućnost praćenja trenutnih rezultata vaše stranice i praćenje napretka optimizacije za tražilice;
  • Kontrolu nad padovima pozicije i mogućnost brze reakcije po potrebi;
  • Mogućnost izrade nove strategije temeljene na rezultatima praćenja;
  • Efikasnu procjenu učinkovitosti SEO aktivnosti;
  • Mogućnost usporedbe položaja vaše stranice s izvješćem od SEO tvrtke;
  • Analizu organskog prometa na temelju trenutnih rezultata u Google pretraživanju.

Kako pokrenuti _Rank?

Automatski pratite svoju web stranicu. U tome će vam pomoći alat _Rank. Kako krenuti?

1. Naručite i konfigurirajte odabrani _Rank paket.
2. Prijavite se i otvorite korisnički panel.
3. Izaberite opciju “Projekti” pa “Novi projekt”, zatim dodajte svoju stranicu za praćenje.

4. Upišite web stranicu i odaberite ključne riječi koje želite pratiti. Možete koristiti AI prijedloge ili unijeti vlastite.

5. Kada završite proces dodavanja projekta, moći ćete započeti praćenje SEO pozicija za svoju web stranicu. U korisničkom panelu moći ćete pratiti promjene položaja svoje stranice u rezultatima pretraživanja.

Preciznost u promociji svoje web stranice je ključna. Morate ne samo poduzimati korake koji će poboljšati vidljivost vaše stranice u rezultatima pretraživanja, nego i aktivno pratiti rezultate i prilagođavati strategiju.

Alati poput _Rank omogućuju automatsko praćenje pozicija stranice u rezultatima pretraživanja i procjenu učinkovitosti SEO-a. To vam omogućuje brzu reakciju na promjene i ažuriranje strategije na temelju rezultata.

Ne zaboravimo da Google neprestano razvija svoje algoritme, sve više naglašavajući kvalitetu sadržaja i povratne linkove. Stoga, rad na izgradnji vidljivosti web stranice zahtijeva stalnu analizu, praćenje rezultata i neprekidno usavršavanje strategije. Težnja ka visokim pozicijama u rezultatima pretraživanja nije jednokratni napor. To je stalni i dinamičan proces koji zahtijeva pažnju i reakciju na promjene.

Izvor:
[1] blog.google
[2] forbes.com

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?