Jedno od čestih pitanja naših korisnika, i s kojim se susrećemo svakodnevno, je “zašto su moje web stranice tako spore?”. Takvo pitanje dolazi uglavnom od korisnika koji su svoje stranice bazirali na jednom od popularnih CMS-ova, najčešće WordPress. I dok same performanse često ovise o hardverskim resursima, najčešći krivac je neispravno podešeni WordPress koji zbog nepotrebnih dodataka i neoptimiziranog koda stavlja poslužitelj na muke. Podsjećamo da u slučaju zahtjevnih stranica nije preporučljivo koristiti shared već dedicirani VPS poslužitelj. Naravno da to predstavlja probleme vašim korisnicima koji odlaze s vaših stranica. A koja je to brzina kojom bi se stranica trebala prikazati? Google je rekao da su to maksimalno 4 sekunde, i ukoliko stranica nije poslužena u tom intervalu, 1 od 4 korisnika će otići. Druga bitna stvar je kako brzina izvođenja utječe i na pozicioniranost, tj. vidljivost. Google i drugi pretraživači su počeli odavno kažnjavati spore stranice i time izravno utjecati na njihovo pozicioniranje. Stoga, kako i gdje započeti?

Vrag je u detaljima

Vlasnici stranica obično osjete probleme kada web stranice počnu sporije prikazivati sadržaj. Međutim, i puno kraći zastoji, a koji nisu toliko uočljivi, kumulativno mogu doprinjeti lošem korisničkom iskustvu (npr. kod procesa naručivanja u online trgovini). Optimalno vrijeme učitavanja za optimiziranu stranicu je 2 sekunde (puno manje od gore navedene 4 sekunde). Sve iznad toga značajno utječe na iskustvo, i svaka dodatna sekunda mogla bi utjecati na loše statističke podatke.

PageSpeed rezultati za cyberfolks.hr

Stoga je preporučljivo prije bilo kakvih intervencija na stranici provjeriti koje su performanse vaših stranica. Postoji mnogo besplatnih alata koji će vam prikazati vrijeme učitavanja, veličinu stranica i razne korisne savjete kako poboljšati te performanse. Među najpopularnijima su Googleov PageSpeed, Pingdom i GTmetrix.

Odaberite ispravan hosting paket

Danas postoji mnogo opcija za smještaj web stranica, i iako mnogi jeftiniji servisi na prvu zvuče primamljivo, za bolje performanse i stabilnost bolje se obratiti provjerenom hostingu koji će nadzirati vaše stranice 24 sata, i biti na raspolaganju pomoći u rješavanju svih problema. No, sam odabir lošijeg hostinga ne mora biti prvi razlog vaših sporih stranica. Ponekad je to i odabir lošeg hosting paketa za vaše potrebe.

Važno je odabrati dobar hosting
Važno je odabrati dobar hosting

I dok je logično krenuti s manjim resursima kod pokretanja neke stranice, rastom posjećenosti i funkcionalnosti, te povećanjem sadržaja, iste je preporučljivo premjestiti na dedicirani VPS poslužitelj. Kod shared hostinga vaše stranice će dijeliti resurse s drugim stranicama i biti će dosta ograničene u performansama. VPS poslužitelj dodjeljuje određeni kapacitet samo vama, i obično možete povećavati ili smanjivati te resurse po potrebi (npr. jačina CPUa, količina radne memorije).

Ukrotite svoj WordPress

WordPress je vrlo jednostavno postaviti na poslužitelj. Postoji nebrojeno besplatnih tema koje vaše stranice mogu odmah učiniti vrlo atraktivnima. I k tome, možete dodati nevjerojatne dodatke (pluginove) koji će dodatno “unaprijediti” vaše stranice, tako da i jednorozi iskaču po ekranu. Pitanje je samo — da li je sve dovoljno promišljeno?

Naime, ukoliko želite prezentirati svoje poslovanje ili prodavati putem online trgovine, vrlo važno je uzeti u obzir da stranice ne izrađujete za sebe, već za vaše korisnike. Neispravno podešene WordPress stranice nepotrebno će preopteretiti poslužitelj i time uzrokovati vrlo slabe performanse, te u najgorem slučaju i potpuno srušiti sustav (npr. u slučaju nedostatka radne memorije i sl.).

Vlastita WordPress tema doprinosi sigurnosti i brzini
Vlastita WordPress tema doprinosi sigurnosti i brzini

Uz loše podešen WordPress, takve probleme uzrokuje i loša tema, koja ako nije kvalitetno izrađena (iskodirana) može također nepotrebno krasti resurse. Takva tema će također posluživati nepotrebno velike web stranice, što izravno utječe na njihovo učitavanje (npr. popunjavajući sadržaj predimenzioniranim slikama koje nisu prilagođene za prikazivanje na web stranicama). Ovo je prvenstveno bitno kod izvođenja na mobilnim verzijama web stranica. Stoga je važno da tema bude optimizirana i za taj tip ekrana, a time ćete biti nagrađeni i od strane pretraživača.

Korisnici nas često kontaktiraju s problemima koje im uzrokuju razni tzv. site builderi. Oni omogućuju da na vrlo brzo izradite privlačne stranice, ali uz kod koji se nepotrebno “vuće” po svim stranicama. Ono što je najveći problem, kod nadogradnji, a često zbog nedostatka kompatibilnosti s novim inačicama sustava, je povremenni prestanak funkcionalnosti određenog dijela stranica. Kako bi izbjegli probleme koji će vam uskratiti pristup sadržaju stranica, najbolje je koristiti provjerene i optimizirane teme.

Nadalje, smanjite ovisnost o pluginovima. Svaki dodatni plugin znači dodatno vrijeme izvođenja koda. Npr. običan Facebook Like box može dodati i do 700 KB svakoj vašoj stranici i preko 40 HTTP upita. Dobro razmislite da li je taj “zgodni” dodatak uistinu nužan ili možete i bez njega.

Zbog svega navedenoga, u našoj ponudi implementiramo isključivo vlastite WordPress teme koje smo sami izradili i imamo potpunu kontrolu nad kodom i sigurnosti. Time u komunikaciji s klijentima odmah ugrađujemo traženu funkcionalnost u sučelje, i ukoliko je to moguće izbjegavamo korištenje nepotrebnih pluginova.

Čuvajte svoj WordPress

Nakon što vaš novi web zasja u punome sjaju, nedvojbeno ćete ga popuniti zavidnom količinom sadržaja. I dok tekstualni dio neće zauzimati previše prostora, budite vrlo oprezni sa slikama i ostalim audiovizualnim materijalima. Slike su odličan način da se razbije monotonija većih teksutalnih dijelova, i da se na brzi način ilustrira mnogo ideja koje želite prenijeti svojim stranicama, međutim one su zapravo krivac za brzi nedostatak prostora na vašem poslužitelju. Također su i jedan od krivaca zašto su vaše stranice sporije učitavaju. Da bi se izbjegli slični problemi, prvo je potrebno planirati kakav se sadržaj postavlja na poslužitelj, te pri tome dodatno optimizirati slike: potrebno ih je dodatno obraditi i smanjiti im inicijalnu veličinu (koja se može smanjiti i do 10 puta bez vidljivog gubitka u kvaliteti). Ukoliko već imate puno slika na svojim stranicama, možete ih naknadno optimizirati putem raznih dodataka, npr. pomoću Imagify plugina. To neće smanjiti već zauzeti prostor, ali će optimizirati slike što će uvelike doprinjeti brzini učitavanja. I nikada, NIKADA ne postavljajte video i audio zapise na svoj host. Osim što će zauzeti masivan dio prostora na disku, preuzet će i veliki dio vašeg prometa (bandwidtha), koji je u slučaju shared hostinga često ograničen i nakon iskorištenog kapaciteta poslužitelj će uskratiti prikaz stranica. Danas postoji mnogo servisa koji će preuzeti taj teret i omogućiti da se povežu na vaš WordPress web (poput YouTube, Vimeo i sl.). WordPress ima ugrađen kod koji će svaki video link prikazati na način kao da je smješten na vašem poslužitelju.

Važno je nadzirati i održavati sustav
Važno je nadzirati i održavati sustav

Kako bi se održala stabilnost WordPress sustava, ali najvaže i sigurnost, potrebno ga je redovno nadograđivati. Naime, WordPress je tzv. open source projekt što znači da je besplatan svima. Iz tog razloga postoji velika zajednica koja radi na njegovom razvoju i često se nadograđuje svim propustima koji se u međuvremenu otkriju. Te nadogradnje donose nove mogućnosti ali i popravljaju sve eventualne propuste koji mogu utjecati na optimalno prikazivanje vaših stranica, te ih činiti podložne sigurnosnim propustima. Cyberfolks nudi uslugu redovnog održavanja web stranica i omogućujemo korisnicima da brinu o izgledu svojih stranica, dok mi vodimo brigu o sustavu, te otklanjamo sve sigurnosne prijetnje.

Uistinu ubrzajte svoj WordPress

Da bi prikazao sadržaj na vašim stranicama, WordPress mora izvršiti niz radnji koji uključuju interpretiranje koda, preuzimanje podataka iz baze podataka, stvaranje koda koji se poslužuje vašem web pretraživaću itd. Zbog toga WordPress spada u grupu tzv. dinamičkih CMS-ova, sustava koji kreiraju sadržaj na zahtjev. Ali cijeli taj niz može se zaobići ako se pristupi samo posljednjem koraku, a to je gotovoj (statičkoj) HTML stranici. Jednom izrađene, sve stranice na vašim stranicama mogu se pohraniti u memoriju i izvršavati samo prikaz njih, bez zahvata u bazu i sl. To naravno značajno ubrzava prikaz vaših stranica i sve što je potrebno je uključiti jedan od sustava za spremanje u tu privremenu memoriju ili kako se popularno zove — cache. To je najefikasniji način da se unaprijedi vrijeme učitavanja web stranica, i vrlo jednostavno ga je pokrenuti pomoću mnogih popularnih pluginova kao WP Super Cache i WP Total Cache.

Sve aktivnosti koje činite unutar WordPress sustava bilježe se u bazu podataka, koja s vremenom može narasti u veličini. Svaki članak koji objavljujete prati se kroz niz revizija, i svaka zauzima dio u vašoj bazi. Time se baza fragmentira i otežava pretraživanje i dohvaćanje podataka. Da bi počistili i optimizirali bazu podataka iskoristite WP Optimize plugin.

Ovo je samo kratki prikaz uzroka i mjera da se izbjegnu situacije koje usporavaju vaše stranice i rad s njima. U narednim blog člancima fokusirat ćemo se na mnoge od njih detaljnije.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?