Ovaj članak i video pomoći će korisnicima koji koriste hosting na Linux poslužiteljima. Kao što znate na Linux poslužiteljima koristimo cPanel, softver koji služi za administriranje korisničkog računa. Putem njega možete kreirati email adrese, dodavati domene, kreirati mailing liste i baze podataka i još mnogo toga. Jedna od stvari koje možete napraviti je i kreiranje FTP korisničkih računa.

File Transfer Protocol (FTP) je standardni mrežni protokol koji se koristi za premještanje datoteka s jednog hosta na drugi putem mreže temeljene na TCP-u, kao što je Internet.

FTP prijava koristi obično shemu korisničkog imena i zaporke za odobravanje pristupa. Korisničko ime se šalje serveru koristeći naredbu USER, a zaporka se šalje koristeći naredbu PASS. FTP servisu možete pristupiti i preko nekog od besplatnih FTP programa. Ako su korisničke informacije prihvaćene od strane poslužitelja, poslužitelj šalje pozdrav korisniku te razmjena podataka (sesija) započinje.

Kod kreiranja FTP korisničkog računa možete odabrati neke opcije koje će vam dobro doći u radu, odnosno mogu biti jako korisne. Možete FTP korisnika ograničiti na određeni folder čime bi postigli da svom webmasteru ograničite pristup na samo jedan projekt/domenu/poddomenu dok na drugom može raditi druga osoba. U puno slučajeva ovo je bila jako tražena opcija.

Kako bi i sami koristili cPanel i sve njegove mogućnosti, pogledajte naše Linux web hosting pakete. Za sva ostala pitanja, stojimo na raspolaganju.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Tražite li dalje?