Od 5. listopada kupci cyber_Folksa mogu koristiti beta verziju PHP-a 8.3. Dana 19. siječnja implementirali smo službenu stabilnu verziju. Njegovim izdanjem naši korisnici dobili su važne sigurnosne popravke, ali i nekoliko novih značajki koje smo opisali u ovom članku.

Pogledali smo što je novo u PHP-u 8.3. Provjerit ćemo što se promijenilo i što to zapravo znači za vašu web stranicu. Isplati li se prebaciti na novi PHP? Provjerit ćemo to na stvarnom primjeru. Također smo proveli testove performansi kako bismo otkrili hoće li nova verzija utjecati na performanse vaše web stranice.

Iz ovog članka ćete naučiti:

> koje nove značajke donosi PHP 8.3?;
> usporedit ćemo performanse od PHP 8.1, preko PHP 8.2, sve do najnovije verzije interpretera – PHP 8.3;
> zašto je važno ažurirati svoju verziju PHP-a;
>
koje od najpopularnijih aplikacija već podržavaju najnoviju verziju 8.3?;
>
kako postaviti novu verziju PHP-a u svom cPanelu?

Što je zapravo PHP?

Krenimo od početka. Što je zapravo PHP? Kada govorimo o PHP-u (Hypertext Preprocessor), mislimo na skriptni programski jezik koji se koristi za izradu dinamičkih web stranica. Jedan je od najpopularnijih i najčešće korištenih programskih jezika. Također ga koriste popularne aplikacije kao što su WordPress, Joomla i Drupal.

Zbog toga je neizostavni element svakog hostinga PHP interpreter koji može čitati ovaj jezik i zatim prikazati web stranicu korisniku. Prve verzije PHP-a datiraju iz 1995. Od tada se redovito objavljuju novije verzije. Svako sljedeće ažuriranje uključuje poboljšanja stabilnosti i sigurnosti web stranice. Ujedno zamjenjuju stare verzije koje nakon određenog vremena više nisu službeno podržane.

Kako radi?

Kada otvorite web stranicu, šaljete zahtjev serveru za prikazivanje web stranice. Ono što vidite kao rezultat izvedenica je onoga što se događa ispod haube. Podijelimo ovaj proces na pojedinačne faze.

  1. Proces počinje kada korisnik unese adresu određene web stranice u preglednik ili izvrši neku radnju na web stranici, npr. klikne na “Call to Action” funkciju.
  2. Preglednik šalje zahtjev serveru na kojem se web stranica nalazi.
  3. Server koji obrađuje zahtjev ima PHP interpreter koji obrađuje PHP kod sadržan u izvornim datotekama na serveru.
  4. Generira se HTML kod i šalje se natrag pregledniku.
  5. Preglednik prima HTML kod i obrađuje ga, što u konačnici dovodi do toga da se web stranica prikaže korisniku.

PHP 8.3 sada dostupan na cyber_Folks hosting platformi

PHP 8.3 donosi ne samo sigurnosna poboljšanja koja eliminiraju potencijalne rizike, već i niz unapređenja u performansama web stranica. Svaka PHP nadogradnja rezultat je intenzivnog rada programerske zajednice, usmjerene na implementaciju promjena i prilagodbi jezika novim izazovima prisutnim na tržištu.

U cyber_Folksu težimo pružanju najviših standarda sigurnosti za naše korisnike. Stoga, odmah nakon službenog izdanja, pokušavamo omogućiti najnoviju verziju PHP, odnosno PHP 8.3. Ovaj korak ima cilj ne samo omogućiti korištenje najnovijih jezičnih značajki i poboljšanja u performansama, već prije svega osigurati čvrste temelje sigurnosti za aplikacije naših korisnika.

Miroslav, system administrator, cyber_Folks

Nova verzija PHP 8.3 predstavlja značajan korak naprijed u razvoju ovog jezika, uvodeći bitna poboljšanja u performansama, optimizaciji i unapređenju. To je značajan uspjeh, s obzirom da je PHP često bio nedovoljno cijenjen u usporedbi s drugim programskim jezicima. Zahvaljujući tim promjenama, PHP nastavlja evoluirati kao stabilan i učinkovit programski jezik. Ova poboljšanja podržavaju razvoj aplikacija i olakšavaju rad programerima, osiguravajući višu kvalitetu koda i povećavajući učinkovitost procesa kreiranja aplikacija.

Što je novo u PHP-u 8.3?

PHP 8.3 je najnovije i očekivano izdanje ovog popularnog programskog jezika. Sadrži niz novosti, jezičnih funkcija i poboljšanja u performansama, čineći web stranicu ne samo sigurnijom, već i učinkovitijom. Što se zapravo promijenilo u odnosu na prethodne verzije? Pogledajmo.

Negativni indeksi

U PHP jeziku, kao i u mnogim drugim programskim jezicima, polja su indeksirana počevši od nule. Međutim, PHP također omogućuje korištenje negativnih indeksa u poljima. Do sada, nakon dodavanja elementa s negativnim indeksom u polje, dodavanje sljedećeg elementa uvijek je rezultiralo indeksom 0. Od PHP 8.3., sljedeći element bit će dodan s indeksom koji slijedi nakon prethodnog.

Obrada vrijednosti kod grešaka

Vrijednosti u slučaju greške, također poznate kao null vrijednosti, su element koji pomaže u rukovanju greškama i smanjenju nesigurnosti u programiranju. U PHP 8.3 dodano je nekoliko zanimljivih funkcija i poboljšanja vezanih uz rukovanje vrijednostima u slučaju greške. Implementirana je podrška za njihovo rukovanje u PHP INI okolini.

Mogućnost statičke analize koda

Misli se na analizu izvornog koda kako bismo otkrili potencijalne greške i neskladnosti s prihvaćenim standardom kodiranja. Do sada se to odnosilo na pojedinačnu PHP datoteku. Sada, s PHP verzijom 8.3., ta mogućnost se proširuje na analizu više datoteka istovremeno.

Upravljanje upozorenjima

Pod upozorenja, mislimo na poruke koje generira PHP interpreter tijekom izvođenja skripte. Njihova svrha je informirati o mogućim problemima u kodu. Upozorenja su vrsta grešaka koje ne zaustavljaju izvođenje skripte, ali ukazuju na potencijalne situacije koje zahtijevaju pažnju.

U PHP-u 8.3., poboljšana je obrada upozorenja i grešaka u nekim funkcijama. Među njima su:

> poboljšana obrada grešaka funkcije unserialize() Sada, u slučaju pojave greške, umjesto poruke E_NOTICE, prikazuje se upozorenje E_WARNING.

Nove iznimke u radu s datumom i vremenom

PHP redovito unapređuje svoje funkcije vezane uz datum i vrijeme. U verziji 8.3, to uključuje zamjenu trenutno korištenih općih upozorenja, grešaka i iznimki u PHP-u s onima koji su specifičniji u kontekstu rukovanja datumom i vremenom. Cilj ovog koraka je podizanje razine detaljnosti i poboljšanje rukovanja iznimkama koje su izravno povezane s operacijama na datumima i vremenima. S PHP verzijom 8.3., pojavljuju se novi iznimke vezane uz datum i vrijeme: DateMalformedIntervalStringException, DateInvalidOperationException, i DateRangeError. Nove dodane iznimke čine dio podklase općih klasa Exception i Error.

Nova funkcija json_validate()

Funkcija json_validate() koristi se za provjeru da li niz znakova sadrži ispravan JSON kod. Do sada je bilo potrebno dekodirati i potom validirati format kako bi se postigla ta provjera. Od verzije 8.3, to je postalo znatno jednostavnije. Nova metoda json_validate() omogućuje procjenu ulaznih podataka u pogledu ispravnosti formata JSON-a uz istovremeno manje trošenje memorije u usporedbi s dekodiranjem niza. To znači da je efikasniji od json_decode().

Testovi performansi PHP 8.3

S ciljem osiguranja optimalnih uvjeta za naše klijente, proveli smo detaljna testiranja performansi na našem hosting okruženju. U sklopu tih testova, pokrenuli smo tri različite verzije PHP interpretera: 8.1, 8.2 i najnoviju, 8.3. Kako se testiranje pokazalo? Pogledajmo.

Za svaku od verzija postavili smo određene zadatke, a zatim smo izmjerili vrijeme koje je u našem okruženju bilo potrebno za njihovo izvršenje, razlikujući verzije PHP-a. Prosječni rezultati su prikazani na prethodnom grafikonu. Vrijeme izvršenja aritmetičkih zadataka za svaku pojedinu verziju PHP korištenu u testiranju performansi jasno pokazuje da PHP 8.3 bilježi najbolje vrijeme izvršenja zadataka. Što je manje vrijeme potrebno za izvršenje, to je bolje.

PHP 8.3 – Na kojim aplikacijama je već dostupan?

PHP 8.3 je nesumnjivo novitet, i svi relevantni CMS-ovi i softveri bit će uskoro ažurirani kako bi osigurali usklađenost i podršku. Treba imati na umu da podrška za stare (legacy) verzije PHP postupno jenjava. Kako trenutno izgleda situacija?

AplikacijaPHP 8.3
WordPressDA
PrestaShopDA
JoomlaDA
DrupalImplementacija u tijeku
MoodleImplementacija u tijeku
PHP 8.3. DOSTUPNOST

Kako postaviti PHP 8.3 na cyber_Folks hosting?

Svaka nova verzija PHP-a donosi sigurnosna poboljšanja, ispravlja ranjivosti i greške koje su pronađene. Održavanje najnovije verzije PHP-a ključno je za zaštitu vaše web stranice od potencijalnih napada i prijetnji. Osim toga, kako su pokazala naša testiranja performansi, verzija interpretera također utječe na performanse web stranice, što direktno utječe na njeno prihvaćanje od strane korisnika.

Kod cyber_Folksa na svom hosting paketu PHP verziju možete ažurirati kroz cPanel.

Izvori:
wik.php.net
sticher.io

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?