Dana 30. srpnja 2015. godine na snagu je stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Najznačajnije izmjene i dopune Pravilnika uključuju:

  • pravne i fizičke osobe mogu registrirati neograničen broj naplatnih .hr domena,
  • izjednačavanje prava u nazivu besplatnih .hr domena kod obrta i pravnih osoba,
  • dozvoljena je registracija brojčanih domena (npr. 101.hr),
  • mogućnost registracije domena s hrvatskim znakovima “č”, “ć”, “đ”, “dž”, “š”, “ž”.

Ipak, najvažnija novost koju smo svi jedva dočekali je da sada pravne i fizičke osobe mogu registrirati neograničen broj .hr domena. Do sada je postojalo ograničenje, pa su tako pravne osobe mogle registrirati ukupno 10 .hr domena (jednu besplatnu i 9 naplatnih), a udruge i fizičke osobe samo jednu.

regaj-svoje-hr-domene

Osim toga, .hr domene mogu registrirati i tvrtke sa sjedištem u EU što bi trebalo povećati ukupan broj registriranih .hr domena u budućem razdoblju.

U roku od godine dana, Upravno vijeće CARNeta će donijeti Odluku o postupcima i uvjetima registracija domena s dijakritičkim znakovima (“č”, “ć”, “đ”, “dž”, “š”, “ž”), domenama sastavljenim od jednog ili dva alfanumerička znaka i promjeni korisnika domena. Tako ćete ubuduće moći registrirati i domenu tipa čokolada.hr.

Stoga ne gubite vrijeme, registrirajte .hr domene koje prije niste mogli.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Tražite li dalje?