“Koliko se brzo učitava moja WordPress stranica? Je li vrijeme preuzimanja dovoljno kratko da ju čitatelji ne napuste prije nego što se u potpunosti učita?” Ovakva pitanja trebao bi postaviti svaki vlasnik web stranice i to ne samo one izrađene na WordPressu. Brzina pojavljivanja našeg sadržaja na zaslonu računala ili pametnog telefona pretvara se u statistiku čitanosti web stranice, a također, ako prodajemo proizvod ili uslugu, u konverziju. Zbog toga je važno obratiti pozornost na ovih šest faktora koji mogu utjecati na vrijeme učitavanja vaše stranice.

U članku ćete naučiti:

  • Zašto je brzina stranice tako važna?
  • Što može usporiti vašu web stranicu?

Zašto je brzina učitavanja stranice važna?

Kad se stranica učitava morate gledati dva faktora – prvi je klijent, drugi je Google algoritam. Kupac očekuje da se sadržaj brzo učitava kako bi lako i praktično mogao pročitati članak, obaviti kupovinu ili provjeriti vozni red.

Koju god stranicu gledate, mora raditi glatko. Na webu možete pronaći mnoge zanimljive statistike koje pokazuju kako se predugo vrijeme učitavanja stranice pretvara u smanjenje konverzije. U jednoj studiji Google pokazuje da pedeset i tri posto ispitanika napušta web stranicu ako se ne učita u tri sekunde ili manje.

Što se dulje stranica učitava, veća je vjerojatnost da će korisnik napustiti stranicu.

Zašto je Googleu važna brzina stranice? 2018. godine promjene Google algoritma značajno su utjecale na rangiranje stranica. One s dugim vremenom učitavanja ocijenjene su lošije. MachMetricsovi analitičari brzine učitavanja stranica istraživali su stranice u nekoliko zemalja diljem svijeta. Dobiveni podaci su alarmantni. U mnogim slučajevima čitatelj mora čekati osam ili čak jedanaest sekundi da se učita cijeli sadržaj stranice.

Kako provjeriti vrijeme učitavanja web stranice? Google je za tu svrhu osigurao praktičan alat Google PageSpeed ​​​​Test. Vrijedi ga koristiti i provjeriti našu domenu. Ako rezultat nije zadovoljavajući, treba tražiti uzroke. Evo šest najčešćih:

Snaga i brzina servera

Server na kojem je web stranica “instalirana” ima veliki utjecaj na brzinu njenog rada. Većina vlasnika WordPress web stranica odlučuje se za dijeljeni hosting jer je to jeftinija opcija.

Dijeljeni hosting, međutim, znači da resurse poslužitelja (npr. CPU, RAM, prostor na disku) dijelimo s drugim korisnicima i nemamo puno utjecaja na konfiguraciju poslužitelja.

Ako se odlučimo za dijeljeni hosting, preporučujemo naše hosting pakete sa SSD diskovima i novim procesorima koji rade iznimno brzo.

No, ako imamo opsežnu e-commerce web stranicu s velikom posjećenošću, a naši poslovni i financijski rezultati tvrtke 100% ovise o prodaji putem online trgovine, vrijedi razmisliti o odabiru VPS poslužitelja ili namjenskog poslužitelja. Zahvaljujući tome nećemo dijeliti resurse servera s drugim korisnicima te ćemo moći konfigurirati server točno prema našim potrebama. Međutim, ovo je mnogo skuplja opcija, koja može zahtijevati zapošljavanje nekoga tko će administrirati poslužitelj.

Loše odabrani dodaci i pluginovi

Istina je da dodaci instalirani na web stranici mogu predstavljati veliko opterećenje i usporiti je. Ponekad mali dodatak, koji je zaslužan za jednu sitnicu na web stranici, može produljiti vrijeme učitavanja stranice čak i za nekoliko sekundi.

U IT svijetu zanimljiva je usporedba pluginova i teških aplikacija na telefonu koje u sat vremena mogu potrošiti i do deset-petnaest posto baterije. Postoje čak i toliko loši dodaci koji mogu iskoristiti većinu resursa poslužitelja.

Kako izbjeći ovaj problem? Prije svega, morate ažurirati vaše dodatke. Često njihovi kreatori uvode ispravke koje poboljšavaju njihov rad.

Druga stvar je preuzimanje dodataka samo iz provjerenih izvora, kao što su službeni dodaci za WordPress ili Themeforest. Imajte na umu da je kod WordPressa, tema i dodataka “open source” i stoga svatko može mijenjati ovaj kod. Prilikom preuzimanja dodataka sa sumnjivih izvora, nikada ne možemo biti sigurni da ne postoji sakriveni dio koda koji će koristiti resurse našeg poslužitelja i usporiti našu stranicu (npr. kod za rudarenje kriptovaluta).

Također bismo trebali izbjegavati kombinirane pluginove, all-in-one dodatke, itd., pogotovo ako trebamo koristiti samo jednu malu funkcionalnost. U tom slučaju bolje je instalirati 2 mala dodatka koji rade točno ono što nam treba, nego jedan veliki dodatak koji će nam učitavati gomilu nepotrebnih skripti.

Odabrana je pogrešna WordPress tema

Prilikom odabira teme za našu web stranicu, moramo uzeti u obzir ne samo njen izgled i funkcije, već i to da li su dodaci nužni za pravilan rad, i ako da, koji su to. Određeni dodaci, kao što smo napisali u gornjem paragrafu, mogu usporiti vašu web stranicu.

Sama tema također može utjecati na brzinu učitavanja vaše web stranice. Pogotovo kada koristimo temu koja nije dobro kodirana i loše je optimizirana.

Obje gore navedene stvari odnose se na većinu tema dostupnih na Themeforestu. Ove teme nude “sve za svakoga (everything for everyone)”, zahvaljujući čemu dobivamo puno nepotrebnih i neiskorištenih funkcionalnosti koje se učitavaju na web stranici.

Ako odlučimo kupiti temu od Themeforesta, zapamtite da ne morate instalirati sve preporučene dodatke. Zašto su vam potrebna 3 dodatka za slajdere? Trebate svjesno odabrati dodatke koje ćete instalirati. Birajte temu svjesno, uzimajući u obzir činjenicu, što je više opcija, velika vjerojatnost da će stranica kasnije sporo raditi.

Previše HTTP zahtjeva

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) su pravila razmjene informacija i programske suradnje. HTTP protokol precizno definira format komunikacije između web stranice i poslužitelja. Ova se komunikacija temelji na zahtjevima i odgovorima. HTTP protokol definira format ovih poruka. Statistički, ti upiti zauzimaju oko osamdeset posto cjelokupnog vremena učitavanja web stranice. Broj HTTP zahtjeva ovisi o broju stavki na vašoj web stranici.

Tehnički, svaki element zahtijeva HTTP zahtjev kako bi se prikazao u pregledniku. Dakle, više elemenata stranice (slikovne datoteke, CSS, JavaScript, itd.) dovodi do više HTTP zahtjeva, a to se prevodi u brzinu učitavanja stranice.

Dakle, moramo zapamtiti da će nam svaki instalirani dodatak, svaka tema koja bi trebala raditi “sve za svakoga (everything for everyone)” najvjerojatnije dodati barem jedan (a često i više) element koji će povećati broj HTTP zahtjeva. Zato je jako važno odabrati pravu temu i dodatke.

Također, dobro je koristiti HTTP / 2 protokol, koji šalje više resursa u jednom spajanju s  poslužiteljem. Između ostaloga, ovaj protokol je dostupan na svim našim hosting paketima. 

Osim toga, također vrijedi obratiti pozornost na vanjske HTTP skripte, koje također utječu na rad web stranice. Mogu pokrenuti stotine upita, pa čak i srušiti stranicu. Govorimo o vanjskim widgetima, kao što su dodaci za kanale društvenih medija, video sadržaj itd. Svakako provjerite da li su svi potrebni.

Neoptimizirane fotografije usporavaju WordPress

Prema rezultatima istraživanja The Power of Visual Communication-a, čak osamdeset posto informacija koje svakodnevno upijamo i pamtimo pojavljuje se u vizualnom obliku. Slike su te koje povećavaju mogućnost čitanja sadržaja na stranici. Navodno se web stranice sastoje od šezdeset posto slika i grafika, međutim, ako naše slike nisu optimizirane, one neće biti poticaj, već prepreka našim čitateljima.

Dobro optimizirane fotografije su aspekt koji se najviše zanemaruje. Stavljamo što više fotografija u objavu i ne razmišljamo o tome koliko prostora fotografije zapravo zauzimaju i kako će se njihova veličina pretočiti u vrijeme učitavanja web stranice. Optimizacija je stoga usmjerena na smanjenje “težine” fotografija, što rezultira bržim preuzimanjem.

Prije postavljanja fotografija na web stranicu, potrebno ih je smanjiti na maksimalnu širinu od 1920 px. Osim toga, potrebno ih je komprimirati, npr. pomoću alata TinyPNG. Fotografije koje su već dodane u WordPress mogu se komprimirati pomoću dodatka za slike Smush.

Nema predmemoriranja stranica

Što je predmemoriranje (Cache)? Pojednostavljeno rečeno, predmemoriranje se sastoji u pohranjivanju resursa web stranice bliže korisniku tako da se ti resursi mogu brže učitati.

Kada vaša web stranica koristi predmemoriju preglednika,prilikom prvog učitavanja, njeni resursi se lokalno pohranjuju u pregledniku tako da će sljedeći put kada posjetite stranicu, resursi biti brže učitani.

Ostale metode predmemoriranja koje vaša stranica može koristiti uključuju:

  • Opcache – sprema kompajlirani PHP kod. U kombinaciji s PHP verzijom 7 i novijom, omogućuje značajno ubrzanje učitavanja PHP koda web stranice. Opcache je na našim hostinh paketima automatski uključen, a upravljanje Opcache-om i verzijom PHP-a je omogućeno kroz cPanel. Svakako se pobrinite da verzija PHP-a bude iznad 7.0.
  • Predmemorija objekata – u WordPressu omogućuje pohranjivanje rezultata upita u bazu podataka i na taj način smanjuje broj upita koji se šalju u bazu svaki put kada se stranica učita.
  • Predmemorija stranice – služi generiranju HTML stranice tako da se PHP kod ne mora izvršavati svaki put kada se stranica učitava.

Kako koristiti predmemoriju za ubrzanje WordPressa? To možemo učiniti s jednim od dostupnih dodataka. Za hosting s LiteSpeed ​​​​serverom, preporučujem LiteSpeed ​​​​Cache dodatak. Ostali besplatni dodaci iz baze WP-a su Fastest Cache i WP Super Cache.

Usporavanje WordPress-a – kratki sažetak

Šest gore navedenih čimbenika elementi su koje možemo lako poboljšati, međutim, ponekad je situacija kompliciranija i web stranica je i dalje spora nakon dovršetka gornjih koraka. U ovom slučaju, najvjerojatnije će vam trebati pomoć programera, ponovna izrada teme, odnosno nekih dodataka,  a ponekad i nova izrada kompletne web stranice.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?