wpvsjoomlavsdrupalWordPress, Joomla! i Drupal su besplatni open source CMS sustavi za izradu i ažuriranje web stranica koje razvija zajednica programera iz cijelog svijeta. Sva tri sustava su pisana u PHP-u. Sva tri sustava podržavaju MySQL bazu podataka, dok Joomla i Drupal podržavaju i druge baze.

Za izradu dizajna web stranica, sva tri sustava koriste takozvane „teme“ i predloške u kojima se definira izgled web stranica, font i veličina slova, izgled odlomka, veličina slika i ostalo. S druge strane, koriste plugin-ove, module ili ekstenzije za pojedine funkcionalnosti tako da ih je lako moguće nadograditi.

Iako su podržane i Windows i Linux platforme, nekako je za sve njih prirodnije da se „vrte“ na Linux platformi.

Tablica usporedbe: WordPress, Joomla! i Drupal

CMS-usporedna-tablica

Google trends – Hrvatska vs svijet

U Hrvatskoj je WordPress prema pretraživanju prvi puta prestigao Joomlu u listopadu 2011. godine. Danas se 4 puta češće pretražuje pojam „WordPress“ za razliku od pojma „Joomla“.

trends-hrvatska

Upravo je i to jedan od razloga da se danas „borimo“ s puno web stranica koje su izrađene na staroj verziji Joomla platforme i to u razdoblju od 2009. pa do kraja 2011. godine kada je ona bila popularnija od WordPressa. Takve web stranice su pune „rupa“ i predstavljaju savršenu metu sumnjivim skriptama, sigurnosnim propustima ili hakerskim aktivnostima što ugrožava rad vaših web stranica.

U svijetu je WordPress stekao popularnost daleko prije, pa je tako u lipnju 2009. godine po prvi puta prestigao Joomlu u pretraživanju na Google tražilici. Dakle, nešto više od 2 godine prije nego kod nas.

trends-svijet

Prema podacima s portala W3Techs.com čak 57,8% web stranica ne koristi ni jedan CMS sustav. WordPress koristi 24,8% web stranica, Joomla! se vrti na 2,8% a Drupal na samo 2,1% web stranica. Tako ispada da WordPress drži najveći udio na tržištu od čak 58,8%.

Market-Share-of-CMS

Tko koristi open source CMS sustave?

Zanimljivo je da dosta svjetski poznatih tvrtki, brandova, institucija koristi upravo jedan od ova tri CMS sustava. Naravno, netko preferira WordPress, netko Joomlu, netko Drupal. Prema vlastitom iskustvu, za WordPress sam od najviše korisnika čuo da su ga opisali kao vrlo jednostavan i fleksibilan CMS sustav koji apsolutno zadovoljava sve njihove potrebe. Pa evo nekoliko zanimljivih linkova na blog članke koje se upravo bave tom temom.

WordPress

Joomla!

Drupal

Anketa

Sredinom listopada 2015. godine proveli smo kratku online anketu da vidimo kakva je situacija u Hrvatskoj. Dobili smo 500 odgovora te s toga smatram da su podaci dosta relevantni. Zanimljivo je i to, da preko 80% anketiranih radi u malim ili srednjim tvrtkama, dok se čak 14% web stranica odnosi na “osobne stranice”.

Chart_Q1_151028

Prema rezultatima iz naše ankete, WordPress koristi 37% anketiranih, Joomla je na drugome mjestu s 18%, dok Drupal koristi skromnih 1% anketiranih. Zanimljivo je i to da čak 16% njih ima vlastiti CMS sustav koji je izrađen prema njihovim potrebama te da 13% anketiranih uopće ne koristi ni jedan CMS sustav.

Chart_Q3_151028

Dobar podatak smo dobili na pitanje: “Da li je vaša web stranica prilagođena za prikaz na mobilnim uređajima (pametni telefoni, tablet računala)?” gdje je čak 66% njih odgovorilo s “DA”. Tu se situacija dosta popravila s obzirom na činjenica da je prije dvije godine samo 25% web stranica bilo prilagođeno za prikaz na mobilnim uređajima, a prošle godine 35%.

Dakle, u Hrvatskoj su očigledno zaživjeli Responsive web design i spoznaja da sve više i više ljudi surfa i pretražuje web stranice upravo na pametnim telefonima i tabletima. Vjerujem da će u idućih godinu dana WordPress koristiti još veći postotak korisnika, a upotreba Joomla platforme će padati. Ili se varam?

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Tražite li dalje?