Radite li redovito backup (sigurnosnu pohranu) vaših osobnih podataka na računalu? Backup se često zanemaruje, trošak je i gnjavaža koju volimo izbjegavati. Međutim, sve je dobro dok se ne dogodi katastrofa i dok ne izgubite sve vama važne podatke na disku, bilo zbog virusa, kvara na diskovnom sustavu ili slučajnim brisanjem. E tada je backup podataka nešto što ćete cijeniti i što će vam spasiti glavu.

Ako govorimo o nekom javnom web serveru, mogućnost gubitka podataka je daleko veća, a nedostupnost vaših stranica može izazvati velike troškove i probleme.

Postoji više metoda izrade backupa, a isto tako i stotinu aplikacija koje tome služe. Većina ljudi se je susrela s “Windows backup” programom koji omogućuje izradu backupa svih željenih vrsta podataka na lokalno računalo ili neki drugi lokalni medij. Na sličan način funkcionira većina klasičnih backup aplikacija. Backup podataka radi se periodički, najčešće jednom tjedno kao potpuni backup, a jednom dnevno inkrementalni (nadopunjujući).

Ovakav backup je, rekli bismo, so last year. Procvatom širokopojasnog interneta i pametnih telefona, danas baratamo s puno više dokumenata nego prije par godina, posebno multimedijalnih kao što su slike, glazba i filmovi. Diskovi su veći, a u tom slučaju stvaranje klasičnih backup arhiva može izazvati velike probleme. Izrada takve velike arhive će jako opteretiti lokalno računalo, zauzet će puno diskovnog prostora, dugo će trajati prebacivanje na backup medij a da i ne govorimo o patnji povrata datoteka iz jedne takve velike backup arhive.

Srećom, barem što se backupa na serverima tiče, postoji puno elegantnije rješenje i zove se CDP (Continuous Data Protection).

R1Soft CDP backupJednostavno korisničko sučelje R1Soft CDP backup aplikacije

Što je CDP i kako radi? CDP je napredno rješenje za sigurnosnu pohranu podataka koje zaobilazi sve ove nedostatke. Bez potrebe za stvaranjem lokalne arhive, CDP putem TCP/IP protokola sinhronizira svaku promjenu podataka na web serveru s arhivom na backup serveru kreirajući takozvani point-in-time snapshoot svakih 15 minuta za cijeli server.

U slučaju potrebe za vraćanjem podataka dovoljno je da korisnik uđe u jednostavno korisničko sučelje, odabere što želi vratiti i od kojeg vremenskog perioda i to je to. Sama izrada rezervne kopije ne opterećuje sustav, gubitak podataka zbog korisničke greške je nemoguć, a brzina povratka  u slučaju potrebe za vraćanjem kompletnog sustava je daleko brža od klasične metode kopiranja FTP-om. Klasičnom metodom vraćanje podataka cijelog servera trajalo bi satima, dok se u slučaju CDP sustava radi o minutama.

CDP (Continuous Data Protection) backup rješenje tvrtke R1Soft (čiji smo nedavno postali hosting partneri), mi na svim našim Windows i Linux serverima zadovoljno koristimo još od 2007. godine i možemo dati iskrenu preporuku. Radi se o softverskoj aplikaciji koja je pionir u korištenju ove metode izrade rezervnih kopija. Podržana je i implementirana u cPanel sučelje što dodatno pojednostavljuje korištenje.

Kakva backup rješenja vi koristite na vašim lokalnim računalima i mrežama? Radite li redovito backup vaših podataka?

CyberFolk
>
CyberFolk
Vaš sam vodič u digitalnom carstvu i prisutan sam u svijetu hostinga više od 25 godina. Na internuetu istražujem nove tehnologije, pružajući podršku i rješenja koja odražavaju vaše jedinstvene potrebe.

6 odgovori za "Backup glavu čuva"

  1. Srećko Leiner napisao:

    Molim pomoć za backup, što treba da se aktivira R1Soft CDP putem TCP/IP protokola za nas “neznalice” i kaj to košta?

  2. Damir Mujić napisao:

    Backup je već aktivan za sve naše hosting korisnike na sistemskom nivou, tako da ne trebate brinuti. Ako zatrebate povrat nekih podataka, samo pošaljite ticket na podršku i to je to.

  3. srecko leiner napisao:

    Zbog moje bolesti stranica u izradi malo kasni ali ce se uskoro pripremiti za upotrebu

  4. Zvonimir Perše napisao:

    Uz Mac OS X isporučuje se Time Machine, jednostavan i učinkovit program za automatski backup na vanjski hard disk i jednostavno vraćanje podataka u računalo. I sve je funkcioniralo normalno dok si sam nisam zakomplicirao život. Vanjski HD od 500 GB zapunio sam sa fotografijama, pa sam na neko vrijeme isključio backup dok fotografije ne prebacim na DVD. I tako je prošlo nekoliko mjeseci bez backup-a i onda se morao desiti kvar na hard disku. Koja je to panika bila u spašavanju podataka. Srećom, hard disk nije otkazao odjednom nego mu je agonija trajala 2 dana pa sam uspio kopirati 95% podataka. Sa zamjenom hard diska na računalu, odmah sam kupio i novi vanjski hard disk od 2TB da mirnije spavam.

  5. Marko napisao:

    Poštovani,
    koliko se u standardnim paketima može očekivati povrat backupa. Koliko Avalon ima dugi standardni backup public foldera?
    Spomenuto mi je 10 dana da li je to istina i da li na taj ili koji termin mogu računati?

  6. Poštovani,

    na svim našim web hosting i resellerskim paketima čuvamo backup 7 dana. Dakle, backup postoji za svaki dan unatrag 7 dana.


    Ivor

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?