Greška povezivanja s bazom podataka jedna je od najčešćih pogrešaka u WordPressu. Ovo je greška koja onemogućuje prikazivanje stranice i treba je ispraviti što je prije moguće. Ovaj članak će vam pokazati kako to učiniti.

Prije svega, ako naiđete na grešku veze s bazom podataka, nemojte paničariti. Naravno, crna poruka na bijeloj stranici ne pridonosi da se osjećate pozitivno. Takva greška je prilično česta, a većina korisnika koji rade s WordPressom imala je dodira s njom. Greška kako i samo ime kaže, se odnosi na vezu s bazom podataka.

Što uzrokuje grešku povezivanja s bazom podataka u WordPressu?

Da biste riješili ovaj problem, prvo morate razumjeti što bi moglo uzrokovati ovu grešku.

WordPress koristi PHP naredbe za povezivanje s MySQL bazom podataka, nakon čega iz baze dobiva potrebne informacije i zatim sve prikazuje na ekranu. Greška se javlja kada, iz bilo kojeg razloga, WordPress ne može pristupiti informacijama u bazi podataka pomoću PHP naredbi. Gotovo sav sadržaj  se pohranjuje u bazi podataka. Kada se WordPress ne može povezati s bazom podataka, nedostaje mu sadržaj za prikaz. Kolokvijalno rečeno, ne zna što dalje. Jedina informacija koju vam može dati je Error Establishing a Database Connection ako imate stranicu na engleskom jeziku ili Greška pri povezivanju s bazom podataka.

Kako popraviti grešku veze s bazom podataka u WordPressu?

Obratite se svom hosting provideru

Ako je vaša web stranica radila ispravno prije provjere, greška bi mogla biti na strani vašeg hostinga. U takvoj situaciji potrebno ih je kontaktirati kako bi izvršili provjeru. Kvalitetni pružatelji hosting provideri nude brzu podršku koja može biti neprocjenjiva u ovoj situaciji. U slučaju kontakta, najbolje je navesti točan naziv greške i pitati da li je server baze podataka pokrenut i radi li bez poteškoća te je li došlo do porasta aktivnosti ili prometa na serveru.

U većini slučajeva dobit ćete povratnu informaciju o razlogu poteškoće. Također postoji šansa da će hosting provider popraviti grešku umjesto vas. Ono što je važno, čak i ako ne pronađu uzrok, dobit ćete dodatne informacije o stanju vaše baze podataka i ima li sumnjivih aktivnosti na serveru.

Analizirajte nedavne promjene i poništite ih

Razmislite jesu li na vašoj web stranici napravljene neke promjene. Jeste li instalirali novi dodatak ili ažurirali postojeći? Možda ste ručno uredili neke datoteke kao što je wp-config.php? Ako je tako, postoji mogućnost da su važne datoteke možda oštećene.

U tom slučaju morat ćete poništiti ove promjene. Ako se radi o dodatku ili temi, rješenje je vrlo jednostavno. Povežite se sa poslužiteljem putem FTP-a. To možete učiniti s bilo kojim FTP klijentom poput FileZille ili Total Commandera. Podatke o FTP pristupu trebali biste pronaći u jednom od prvih e-mailova koje ste primili od svog hostinga providera. Nakon povezivanja idite u svoj “home” folder WordPressa. Obično se zove “public_html” ili “www”, ili već možete biti tamo nakon što se uspostavi FTP veza. Glavni folder najbolje je prepoznati po tri foldera koji se nalaze unutra a to su: “wp-content”, “wp-admin” i “wp-includes”

Ako je dodatak ili tema uzrokovao problem, trebate ga popraviti ili ukloniti, a ukoliko ga nije moguće popraviti, više ne koristiti.

Provjerite wp-config.php datoteku

WordPress koristi određeno korisničko ime i lozinku za povezivanje s bazom podataka. Pohranjeni su u wp-config.php datoteci. Obično se ti pristupni podaci ne mijenjaju sami od sebe, međutim, možete biti svjedoci nekih čudnih scenarija nakon što izvršite promjene u datotekama svoje web stranice ili hosting paketu. Ako se ovi pristupni podaci ne podudaraju s podacima iz korisničkog panela vašeg hostinga, WordPress će izbaciti grešku povezivanja s bazom podataka.

Da biste promijenili wp-config.php datoteku, prijavite se putem FTP-a na svoj poslužitelj. U glavnom folderu WordPress-a pronađite datoteku wp-config.php, preuzmite je na svoj disk i otvorite u bilo kojem uređivaču teksta.

Zanima nas sljedeći isječak koda:

U nastavku je detaljno objašnjenje njegovih pojedinačnih elemenata:

  • define(‘DB_NAME’, ‘baza podataka’); – naziv baze podataka
  • define(‘DB_USER’, ‘korisničko ime’); – korisničko ime baze podataka
  • define(‘DB_PASSWORD’, ‘lozinka’); – lozinka baze podataka
  • define(‘DB_HOST’, ‘localhost’); – adresa servera baze podataka

Još jednom provjerite jesu li uneseni podaci točni. Pripazite na sve neobične znakove, poput “_”. U slučaju problema s pronalaženjem podataka ili promjenom lozinke, obratite se svom hosting provideru.

Unesite odgovarajuće pristupne podatke i izvršite upload ispravljene datoteke putem FTP-a na server.

Vratite stranicu iz backup-a

Učinkovito i zapravo najjednostavnije rješenje bit će vraćanje sigurnosne kopije/backup-a. Na taj način ćete podatke svoje web stranice zamijeniti onima koji su prethodno spremljeni. Ako se greška pojavila nedavno, sadržaj koji se nalazi u backup-u trebalo bi raditi ispravno. 

Kako mogu vratiti web stranicu iz sigurnosne kopije? 

Ukoliko imate sigurnosnu kopiju spremljenu na svojem računali, jednostavno prenesite sve datoteke putem FTP-a na poslužitelj u home folder WordPress-a.

Bazu podataka možete importati preko phpMyAdmin sučelja koje je dostupno u cPanel-u.

Jednostavnije rješenje je poslati email svojem hosting provideru da vrate stranice iz backup-a gdje im navedite slijedeće potrebne informacije:

  • Vaša web stranica
  • Datum kada je stranica zadnji puta radila ispravno

Nemojte zaboraviti email poslati s kontakt email adrese i napraviti to što prije jer se backup čuva određeni vremenski period.

Kako se zaštititi od greške veze s bazom podataka?

Nažalost, ne postoji garancija da budete potpuno sigurni i imuni na ovu grešku, međutim, vrijedi poduzeti dodatne sigurnosne mjere.

Hosting visoke kvalitete

Ovo je osnovno pravilo ne samo kada se radi o grešci povezivanja s bazom podataka u WordPressu. U svakom slučaju, vrijedi odabrati provjereni WordPress hosting, gdje uvijek možete računati na kompetentnu podršku i brzu pomoć. Da ne spominjemo kako ćete izbjeći mnoge uobičajene probleme s WordPressom. Također je vrlo važno da hosting redovito izrađuje sigurnosnu kopiju vaše web stranice.

Dodatna WordPress sigurnost

Uvođenje dodatnih zaštitnih elemenata poput Wordfence dodatka može zaštititi vaše web stranice od hakerskih napada. U slučaju uspješnog napada, greška veze s bazom podataka može biti najmanja briga.

Svakako je potrebno dodatno se pobrinuti o web stranici u smislu uklanjanja virusa na WordPress web stranicama. Naš tim poduzima niz radnji koje učinkovito štite web stranice od infekcija.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?