Backup je proces koji se odnosi na izradu kopije podataka originalnog izvora (sadržaja) za slučaj da se originalni izvor podataka ošteti ili izgubi. Podaci mogu biti datoteke ili/i programi. U slučaju hostinga to su uglavnom datoteke potrebne za funkcioniranje web stranica i emailovi.

Iako se stalno priča o backupu većina ljudi ga ne koristi. Kada ste zadnji put napravili backup vlastite web stranice? Što kad vam se na web stranici pojave obavijesti kako vam je stranica hakirana ili dođe do blokade stranice na Google tražilici? Dali imate plan kako vratiti datoteke koje ste slučajno obrisali?

Evo kako napraviti siguran i jednostavan backup preko cPanel sučelja na Linux hosting platformi.

Bez obzira na koji način se vrši backup, treba ga redovito raditi, osobito pred izmjene koje će se raditi na web stranicama ili prije nadogradnji aplikacija koje koristite za svoje web stranice te njezinih pluginova, komponenti i modula.  Podatke treba redovito kopirati na CD/DVD medije ili na vanjski tvrdi disk odvojen od mjesta na serveru.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

2 odgovori za "Kreiranje backupa preko cPanela"

  1. Ivan napisao:

    da li ovakav način backupa sadrži i baze podataka?

    1. Matija Barić napisao:

      Da, ovaj način backupa sadrži i baze podataka te sve podatke koji se u tom trenutku nalaze na korisničkom računu uključujući i email poruke.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?