Sigurnosne kopije web stranica i e-pošte, odnosno backup važniji je nego što mislite. Prema istraživanju codeguard.com, svake 3,5 sekunde dogodi se učinkovit napad na neku web stranicu. Međutim, to nije jedini razlog zašto je sigurnosna kopija podataka toliko važna.

Sigurnosna kopija web stranice – vrste prijetnji

Ispitali smo 6301 web stranicu temeljenu na WordPress CMS-u i pokazalo se da su problemi s ažuriranjem na nove i sigurne verzije ogromni. Dok je u slučaju “core” – izvornog koda WordPressa 3/4 stranice bilo ažurno, u slučaju prijevoda, a prije svega tema – situacija nije toliko dobra. Najgora situacija je s dodacima – ovdje čak 80,3% web stranica ima dodatke sa zastarjelim verzijama.

Ovakvi rezultati pokazuju da se ne mari za osnove sigurnosti web stranica i tako se olakšava zadatak napadačima. U slučaju napada, datotekama vaše web stranice moguće je manipulirati na razne načine, a vraćanje nezaražene verzije iz sigurnosne kopije ponekad je jedini spas u takvoj situaciji.

No, nije samo hakerski napad na web stranicu razlog zašto postoji potreba za vraćanjem podataka iz sigurnosne kopije. Između ostaloga to je:

  1. Vlasnik web stranice greškom obriše datoteku
  2. Neželjeno editiranje datoteke od strane programera
  3. Neželjeno softversko editiranje datoteke
  4. Namjerno/zlonamjerno brisanje ili editiranje datoteka od strane npr. otpuštenog zaposlenika
  5. Kvar hardvera u hosting tvrtki

Sigurnosna kopija web stranice, e-maila i baza podataka

Na serverima hosting tvrtki postoji mnogo resursa. Veliku pozornost posvećujemo datotekama, jer najčešće web programeri najviše rade na datotekama web stranica. Vlasnici tvrtki pak najčešće cijene mogućnost učinkovitog vraćanja slučajno izbrisane pošte. Kod web stranica za e-trgovinu posebno su važne baze podataka u kojima se kontinuirano prikupljaju narudžbe, a gubitak podataka iz takve baze bio bi prava katastrofa. Ispostavilo se da se većina korisnika ovdje oslanja na mehanizme koje nudi hosting tvrtka. U području baze podataka to je otprilike polovica anketiranih od strane codeguard.com

Što je dobar i kvalitetan backup?

Da bi bilo stvarno dobr i koristan, backup prije svega mora biti automatiziran i mora se izvoditi pouzdano bez sudjelovanja vlasnika web stranice. S ove točke gledišta, mehanizam sigurnosne kopije pokrenut s razine hostinga najbolje je rješenje.

Prije svega, tada se vlasnik web stranice ne mora sjećati njegove implementacije. Osim toga, takva sigurnosna kopija web stranice funkcionirat će bez obzira na moguće oštećenje datoteka. Možete zamisliti situaciju da kao rezultat napada na web stranicu, ne samo da “web stranica” bude vizualno oštećena, već i njen backup mehanizam prestane raditi. U ovom slučaju posjedovanje dobre sigurnosne kopije od strane vaše hosting tvrtke čini stvari mnogo lakšim.

Sigurnosna kopija web stranice također bi trebala odgovarati vašem načinu rada, odnosno, dobro je imati “svježe” kopije koje će vam po potrebi omogućiti vraćanje stranice u stanje koje će vam pružiti najveću moguću sličnost u trenutku oštećenja podataka.

Međutim, budući da se napravljene kopije mogu – zbog troškova – čuvati samo određeno vremensko razdoblje, brzo se prebrišu novim kopijama. Ako ste shvatili sljedeći dan trebate vratiti sigurnosnu kopiju, to nije problem. Međutim, zamislite da je ta kopija prebrisana drugom kopijom … koja sadrži, na primjer, zlonamjerno izmijenjeni kod stranice. To bi značilo da su podaci u sigurnosnoj kopiji već zaraženi i njihovo vraćanje neće riješiti problem. Što rjeđe “provjeravate” svoje web starnice, to je važnije razdoblje dostupnosti vaše sigurnosne kopije.

Backup 7 × 4 × 3 – što to točno znači?

Suočeni s tim činjenicama, implementirali smo sustav sigurnosne kopije stranica 7 × 4 × 3. To znači da se vaši podaci sigurnosno kopiraju svakodnevno, a mi čuvamo kopije posljednjih sedam dana. Dakle, ako je došlo do infekcije u nedjelju, još uvijek možete vratiti kopiju subotnje stranice u utorak.

Imajući u vidu da ponekad prođe više vremena od trenutka brisanja ili prepisivanja važnih podataka – pripremili smo i sustav mjesečnih sigurnosnih kopija. Sada se vaši podaci sigurnosno kopiraju zadnji dan u mjesecu, a mi čuvamo posljednje tri kopije za vas.

Na primjer, prvog dana u mjesecu, u ponedjeljak, izrađuje se kopija i čuva se do slijedećeg ponedjeljka kada se mijenja novom verzijom. Za to vrijeme možete vratiti podatke iz dnevnih sigurnosnih kopija i dobit ćete relativno “svježu” kopiju. Kopije iz prethodnih tjedana mogu se oporaviti do 4 tjedna, rade se svaku nedjelju i čuvaju se 4 tjedna. Za svaki slučaj radimo backup i svaki zadnji dan u mjesecu i čuvamo ga tri mjeseca.

Vlastita sigurnosna kopija/backup?

Uvijek najbolja praksa koju vam toplo preporučujemo je i vlastita izrada sigurnosnih kopija. Ne brine svaka hosting tvrtka o podacima kao mi. S vlastitim sustavom za sigurnosno kopiranje imate puno veću fleksibilnost i možete odlučiti, između ostalog o pitanjima kao što su:

  • koliko često treba sigurnosno kopirati podatke
  • koliko dugo čuvati podatke u sigurnosnoj kopiji
  • backup stranice ili npr. samo određene vrste datoteka?
  • gdje će podaci biti pohranjeni – možda potpuno izvan hosting tvrtke
  • u kojoj se nalazi proizvodno okruženje, kako bi se isključio svaki mogući rizik?

Sigurnosna kopija/backup – sažetak

Sigurnosna kopija web stranice vrlo je važan element u udobnosti rada developera i osiguravanju kontinuiteta poslovanja. Sigurnosno kopiranje koje obavlja hosting tvrtka važan je, čak i neophodan element sustava za osiguranje sigurnosti vaše web stranice, iako biste trebali imati na umu i vlastiti backup.

Nakon zadnje modernizacije backup sustava kod nas – svoje podatke iz backupa možete vratiti do 3 mjeseca unatrag. To je radikalno više od ostalih hosting tvrtki na tržištu, koje obično nude samo 7 dana dostupnosti sigurnosne kopije.

Za sve svoje hosting pakete (za VPS hosting backup se zakupljuje odvojeno) backup radimo na odvojene servere, jer što vam vrijedi backup na serveru koji je otkazao poslušnost. U tom slučaju, ostali ste i bez web stranice i bez backupa.

Sad kad znate kako brinemo o backupu, vjerujemo da ćete mirnije spavati.

Ako već nemate uslugu kod nas, ovo su sigurno dobri razlozi da svoje web stranice i emailove smjestite i preselite na naše servere.

Provjerite naše pakete na web stranici – hosting za WordPress

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?