wordpress-dodaci-header

WordPress jer danas definitivno CMS (Content Management System) platforma broj jedan. Prema zadnje raspoloživim podacima s w3techs.com, WordPress među CMS sustavima zauzima 58,9% ukupnog tržišta. Wooow! Ako ga usporedite s ostalim “open-source“ CMS sustavima, vidjeti ćete da je najjednostavniji za korištenje te da su mu povjerenje pokazali i veliki igrači kao što su: Mercedes, Sony Music, Renault, Bata, The Walt Disney Company.

WordPress ne bi bio to što je da nema toliko različitih dodataka (plugin) koje vrlo jednostavno možete instalirati na vaš WordPress web. Upravo ta raznolikost dostupnih pluginova čini WordPress platformu toliko fleksibilnom te je kao takva pogodna za izradu web stranica različitih djelatnosti.

Ovakvih lista na webu ima puno, no želio sam napraviti popis najboljih pluginova iz različitih kategorija funkcionalnosti, kao što su izrada kontakt formi, SEO, optimizacija brzine učitavanja weba, zaštita od spama, organizacija galerija za slike, dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama, višejezičnost.

Do ovih Top 10 WordPress plugina došao sad na način da sam usporedio najbolje dodatke prema izboru stranih stručnih web portala te prema izboru nekoliko domaćih web dizajnera, programera i ljudi iz digitalnog marketinga.

Top 10 WordPress plugina

Contact Form 7

Najviše spominjani plugin za WordPress na različitim TOP plugin listama. Domaće “snage“ ga također preporučuju kao jedan od najbojih plugina za izradu formi. Besplatan je i namijenjen naprednim korisnicima jer je forme potrebno kreirati korištenjem koda. Ovaj plugin ima preko milijun aktivnih instalacija, a najveća mu je mana da nema atraktivno sučelje za rad.

contact-form-7

Contact Form 7

W3 Total Cache

Plugin namijenjen za optimizaciju vaše WordPress instalacije u smislu brzine učitavanja weba. Brzina kojom se web stranica učitava jedan je od faktora koji utječe na rangiranje weba na Google tražilici. Također je vrlo popularan, ima preko milijun aktivnih instalacija. Plugin je namijenjen naprednijim korisnicima.

Yoast SEO

Ovaj plugin ćete pronaći i pod nazivom “WordPress SEO by Yoast“. Plugin je namijenjen  početnim korisnicima, a služi za SEO optimizaciju. Plugin nudi super opcije za SEO prilikom uređivanja članaka (postova), a jedna od njih je i ta da sami možete upisivati SEO naslov i ključne riječi. Definitivno, najbolji plugin za SEO. Obavezno instalirati!

yoast-seo

Yoast SEO

Jetpack

Jetpack plugin zapravo “otključava“ dodatne opcije WordPressa koje u standardnoj instalaciji ne vidite i ne možete ih koristiti. Ono što pomalo smeta je činjenica da za korištenje ovog plugina morate imati WordPress.com korisnički račun kojeg onda trebate povezati s Jetpackom. Jetpack omogućuje nekih 30-tak dodatnih opcija koje su podijeljene u određene grupe, ovisno o funkcionalnosti.

jetpack

Jetpack

Akismet

Dodatak za zaštitu od spama s kojim ćete se na vašem WordPress webu kad tad susresti. Morate ga povezati sa svojim WordPress.com korisničkim računom. Definitivno ga preporučujem onima koji pišu blog te imaju uključene komentare. Jedno od rješenje je totalno isključiti opciju za komentare, a druga je opcija instalacija ovog plugina. Besplatan je do određene količine spam komentara, a nakon toga trebate izabrati jedan od mjesečnim planova.

akismet

Akismet

Gravity Forms

Dodatak za kreiranje formi namijenjen naprednim korisnicima. Ovaj plugin se naplaćuje, ali ukoliko usporedite mogućnosti koje za to dobijete, definitivno se isplati. Važno za napomenuti je to da se sve poruke poslane preko kontakt formi na email, spremaju i u bazu. S ovim pluginom možete kreirati najsloženije forme, kao što su one za prijavu na natječaj za neko radno mjesto prilikom čega trebate napraviti i “upload“ nekoliko datoteka.

gravity-forms

Gravity Forms

NextGEN Gallery

Plugin koji nudi kompletan management sustav vaših galerija u WordPressu s mogućnostima kao što su “upload“ više slika od jednom, dodavanje, brisanje, reorganizacija i sortiranje slika, editiranje thumbnailsa, organizaciju galerija u albume i mnoge druge. Omogućuje dva načina pregleda slika: slideshows and thumbnail galleries.

nextgen-gallery

NextGEN Thumbnail Gallery

WP Optimize

Besplatan i moćan alat za čišćenje i optimizaciju vaše WordPress baze. Ne zahtijeva phpMyAdmin, tako da nećete trebati ništa “ručno“ raditi. Preporuka!

wp-optimize

WP Optimize

Floating Social Bar

Jedan od najboljih dodataka za dijeljenje sadržaja vaših web stranica na društvenim mrežama koji ima vrlo mali utjecaj na brzinu učitavanja weba. Kako bi povećali posjećenost web stranica, jedan od načina je upravo omogućiti posjetiteljima dijeljenje članaka, landing stranica, slika, infografika i drugog sadržaja na društvenim mrežama. Svakako isprobati!

floating-social-bar

Floating Social Bar

Polylang

Besplatan dodatak za višejezičnost web stranice. Nakon instalacije i odabira jezika, ovaj plugin će sam podesiti linkove, što je zaista super. Vrlo je jednostavan za korištenje, no izbjegavajte veći broj jezika jer to dodatno usporava bazu i rad samog WordPressa.

polylang

Polylang

Preporuka za instaliranje pluginova

U šumi dostupnih WordPress pluginova, zaista je teško odlučiti se za one “prave“, koji će za vas dobro odrađivati posao i biti funkcionalni.

Nikako nemojte instalirati sve WordPress dodatke koji vam se, eto tako, čine zgodnima i mislite da bi vam mogli pomoći. Time će samo dodatno “opteretiti“ cijeli sustav i stranica će se sve sporije i sporije učitavati, a samim time vaša će pozicija na Google tražilici biti sve lošija i lošija.

Kako bi vaš WordPress sustav bilo što lakše održavati, kako bi bio što sigurniji u smislu manje izloženosti raznim neželjenim hakerskim upadima, te na kraju što brži, preporuka je instalirati maksimalno do 5 WordPress plugina. Zato, birajte pametno!

Za kraj, vrlo zanimljiva je ova tablica pluginova u kojoj je prikazano puno dobrih WordPress dodataka, pa svakako pogledajte.

the_periodic_table_of_wordpress_plugins

Periodic table of WordPress plugins

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Tražite li dalje?