Kaže se da je IP adresa računala njegova posjetnica na mreži, baš kao i vaša osobna iskaznica. Što je zapravo IP adresa i zašto vam je potrebna? I što je najvažnije, kako saznati svoju IP adresu? Provjerimo!

Iz ovog članka ćete naučiti:

  • što je IP adresa?
  • čemu služi IP adresa?
  • kako provjeriti svoju IP adresu

IP adresa – što je to točno?

Svaki uređaj koji se spaja na Internet mora imati identifikacijski broj s kojim komunicira, a on se naziva “IP adresa”, gdje “IP” označava “Internetski protokol”.

IP (Internet Protocol) adresa identificira vaš uređaj na Internetu. Mogli biste reći da je to vaša digitalna kućna adresa, koja drugim uređajima ili poslužiteljima omogućuje komunikaciju s vašim uređajem. Ona omogućuje drugim računalima na mreži da znaju kamo poslati informacije koje želite vidjeti.

U praksi, IP adresa je niz od četiri broja od 0 do 255, odvojenih točkama, napisan u decimalnom formatu, na primjer 192.168.0.1.

Svaki put kada surfate internetom, vaše računalo daje svoju IP adresu web stranici koju posjećujete.

Koje vrste IP adresa postoje?

Osim razvrstavanja IP adresa prema klasama i posebnim rasponima, možemo ih opisati i prema načinu dodjele i vidljivosti u mreži.

  • Dinamičke IP adrese
    Ove IP adrese dodjeljuju se uređajima na vremensko razdoblje koje određuje DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) poslužitelj. Nakon što to vrijeme istekne, adresa se može dodijeliti drugom uređaju. To znači da se svaki put kada se spojite na mrežu možete dobiti novu IP adresu. Dinamičke IP adrese koriste se u kućnim mrežama, javnim Wi-Fi mrežama, korporativnim mrežama i mobilnim uređajima.

  • Statičke IP adrese
    To su IP adrese koje su dodijeljene uređaju i ostaju nepromijenjene cijelo vrijeme. Statička IP adresa je korisna za servere, mrežne uređaje (npr. rutere, mrežne pisače) i usluge koje zahtijevaju stalni pristup. Također se koriste u alarmnim sustavima i internetskim servisima koji zahtijevaju stalni pristup.

  • Javne IP adrese
    Javne IP adrese vidljive su na cijelom internetu i mogu se izravno koristiti za komunikaciju s bilo kojim uređajem na svijetu. Javne IP adrese dodjeljuju organizacije za upravljanje IP adresama kao što su Internet Assigned Numbers Authority (IANA) i regionalni internetski registri (RIR). Iako javne IP adrese omogućuju izravnu i laku komunikaciju, one su također ranjivije na vanjske napade i stoga zahtijevaju dodatne sigurnosne mjere, poput firewall-a.

  • Privatne IP adrese
    IP adrese koje su jedinstvene samo unutar lokalne mreže i ne mogu se usmjeravati preko Interneta. Privatne IP adrese koriste se za komunikaciju unutar lokalnih mreža, kao što su kućne, poslovne ili institucijske mreže. Ova vrsta IP-a povećava sigurnost mreže jer su uređaji koji koriste te adrese zaštićeni od izravnog pristupa izvana.

Čemu služe IP adrese?

IP (Internet Protocol) identificira vaš uređaj na mreži i obavlja nekoliko važnih funkcija:

  • Identifikacija uređaja na mreži
    Svaki uređaj spojen na mrežu, poput računala, pametnih telefona, servera, printera ili rutera, mora imati jedinstvenu IP adresu. To omogućuje da svaki uređaj bude jedinstveno identificiran na mreži, što omogućuje učinkovitu komunikaciju između njih.

  • Lokacija uređaja
    Identificiranjem uređaja možemo ga i locirati. IP adresa označava njegovu lokaciju na mreži. Zahvaljujući tome, podaci se mogu prenositi s jednog uređaja na drugi, bez obzira na njihovu fizičku lokaciju.

  • Sigurnost i kontrola
    IP adrese se mogu koristiti za praćenje i kontrolu mrežnog prometa. Mrežni administratori mogu pratiti mrežnu aktivnost, blokirati pokušaje neovlaštenog pristupa i implementirati sigurnosne politike poput firewall-a i sustava za otkrivanje upada.

Kako provjeriti svoju IP adresu?

Znati svoju IP adresu može biti korisno u mnogim situacijama, kao što je rješavanje problema vaše internetske veze, konfiguriranje mrežnih uređaja ili korištenje usluga koje zahtijevaju autorizaciju temeljenu na IP-u.

Kako biste brzo i jednostavno provjerili svoju IP adresu, možete koristiti alat dostupan na našoj web stranici.

Otvorite našu web stranicu i provjerite svoju IP adresu.

Nakon što otvorite web stranicu, alat će automatski otkriti i prikazati vašu javnu IP adresu. Možete vidjeti svoju IP adresu bez dodatnog klikanja.

Zašto je važno znati svoju IP adresu?

  1. Rješavanje problema s internetom
    Poznavanje vaše IP adrese pomaže vam u dijagnosticiranju mogućih problema s mrežom. Ako imate problema s pristupom internetu ili određenim uslugama, poznavanje vaše IP adrese može pomoći tehničarima da brže identificiraju i riješe problem.

  2. Konfiguriranje mrežnih uređaja
    IP adresa je često potrebna pri konfiguraciji rutera, IP kamera, kućnih servera i drugih mrežnih uređaja. Posjedovanje IP adrese olakšava postavljanje odgovarajućih mrežnih parametara.

  3. Sigurnost
    Znajući svoju IP adresu, možete pratiti tko se spaja na vašu mrežu i kada. Također možete konfigurirati firewall i druge sigurnosne alate kako biste svoju mrežu zaštitili od neovlaštenog pristupa.

  4. Pristup uslugama
    Neke online usluge zahtijevaju autorizaciju na temelju vaše IP adrese. Nakon što saznate svoju IP adresu, možete konfigurirati ove usluge da dopuštaju pristup samo s pouzdanih adresa.

Sažetak

IP adresa omogućuje identifikaciju i lociranje uređaja, kao i učinkovit prijenos podataka preko mreže. Poznavanje vaše IP adrese korisno je u mnogim situacijama, od rješavanja problema s internetskom vezom do konfiguriranja mrežnih uređaja i povećanja sigurnosti. Sada, zahvaljujući našem alatu dostupnom na web stranici, provjera vaše IP adrese je brza i jednostavna.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?