Ako ste pročitali jedan od mojih triju zadnjih blogova, vjerojatno sada znate više o WordPressu i spremni ste pokušati kreirati zapanjujuću web stranicu za svoje malo poduzeće.

Ovo su teme o kojima sam nedavno pisao:

Danas bih vam želio objasniti kako koristiti fotografije unutar WordPress web stranice, kako biste svoje poslovanje predstavili na najljepši mogući način.

 

Zašto su u današnje vrijeme važne fotografije visoke kvalitete?

U današnje vrijeme novi pametni telefoni, laptopi i tableti optimizirani su za prikaz fotografija visoke rezolucije, koje na ekranu prikazuju kristalno oštre slike bez znakova zamućenosti. Vjerovali ili ne, korisnici vas stvarno prosuđuju prema vrsti i kvaliteti fotografija koje prikazujete na svojim web stranicama, pa tako jedna od stvari koju svakako treba uzeti u obzir prilikom izrade web stranice, jest kako na nju uključiti optimizirane fotografije.

Zamućene i pikselizirane fotografije ne čine dobro ikome. Ako uložite u svoju web stranicu, a niste u obzir uzeli fotografije, trud i novac koji ste uložili u njenu izradu, neće donijeti očekivani uspjeh. Korištenje pravilno optimiziranih fotografija definitivno će vam pomoći pri postizanju boljeg korisničkog iskustva  prilikom “surfanja” web stranicom. Zapamtite jednu vrlo važnu stvar:

LJUDI ŽELE PROVESTI VRIJEME PROŽIVLJAVAJUĆI NOVA ISKUSTVA, A NE PRETRAŽIVAJUĆI

Posjetitelji pozitivno reagiraju na fotografije koje prikazuju emocije te koje su kreativne, zanimljive i zabavne. Ali, sve je to uzalud ako odlična fotografija nije optimizirana za današnje pametne telefone, laptope i tablete prilagodljivog prikaza.

Pa kako kreirati osjećaj novog iskustva na vašoj web stranici?

Prvo, dajte fotografijama ljudsku dimenziju. Biti robotom više nije dobrodošlo. Osim toga, možete početi razmišljati na drugačiji način, ali prije nego počnete, ima još faktora koje treba uzeti u obzir.

Kako pripremiti svoje fotografije?

Postoje tri vrste formata fotografija koje možete koristiti u WordPressu:

JPG

JPEG-image

Vrlo korišten oblik fotografija na webu

Ako spremate svoje fotografije u JPG format, prilikom kompresije, doći će do gubitka detalja u korist smanjenja količine memorije koju će slika zauzeti, ali moguće je koristiti neke programe za razvijanje fotografija kako biste kontrolirali količinu izostavljenih detalja. Ako to radite pažljivo i provjerite finalni rezultat prije nego što ćete koristiiti te fotografije na svojim web stranicama, oni vam mogu omogućiti fotografije zadovoljavajuće kvalitete i male veličine fileova.

PNG

PNG-image

PNG – kvalitetnije slike za web

Moj omiljeni format je PNG jer vam omogućava da koristite fotografije visoke rezolucije bez gubljenja detalja na njima. Nedostatak PNG-a je da sadrži veće fileove te se fotografije mogu gledati u novim pretraživačima, ali ne i u starima.

GIF

GIF-image

Animiran GIF

Pogodan za fotografije oštrih rubova (npr. logo) s ograničenim brojem boja, GIF će lijepo izgledati na vašoj web stranici i dat će joj jednu vrstu prozračnosti. Ipak, maksimum njegove palete je 256 boja, pa će GIF u većini slučajeva izgledati kao fotografija niske rezolucije s mnogo vidljivih piksela.

VEKTORI

Vector-image

Vektorske slike (vektorske grafike) moguće je lako urediti s obzirom na zadanu rezoluciju uređaja za prikaz. Osim toga, moguće je dodati ili oduzeti individualne elemente bez utjecaja na već postojeći sadržaj prikaza. Da i ne spominjem veličinu filea, koja je izuzetno mala. Ipak, ne možete fotografirati vektore, već ih kreiraju umjetnici i ilustratori.

Koje alate koristiti za optimizaciju fotografija?

Kako biste izbjegli usporavanje weba, najbolje je komprimirati fotografije prije nego ih uploadate u WordPress. Postoji nekoliko online alata pomoću kojih to možete učiniti u vrlo kratkom vremenu. Za vas sam danas odabrao osam:

iPiccy – odličan alat za uređivanje fotografija s mogućnošću prilagodbe vaših fotografija, ali i za uređivanje, filtriranje i dizajniranje. Sličan Photoshopu, ali bez nekih njegovih značajki. Odličan je za svakodnevno uređivanje.

jpeg-optimizier – ovaj alat može vrlo lako komprimirati vaše fotografije, ali nemojte računati na ikakvo uređivanje u njemu.

Riot – besplatan program za uređivanje koji je potrebo skinuti na vaše računalo. Pomaže vam vizualno podesiti parametre kompresije i zadržati minimalnu veličinu filea. Nije uopće loš.

TinyPng – pametan izbor ukoliko želite da vam web stranica radi brže, budući da alat komprimira ogromne png fileove. Pokušajte i sa sličnim alatom- WordPress Image Shrinker.

Compressor.io – online alat za komprimiranje velikih fotografija bez gubitka kvalitete.

 

Najbolji pluginovi za WordPress u 2016.

Sada kada imate sve što vam je potrebno i spremni ste krenuti, nužno je imati dodatke na WordPress web stranici. Zbog toga ćete možda početi tražiti različite pluginove za svoj web. Prije nego počnete odabirati iz mora mogućnosti i rješenja, važno je razumijeti za što su vam točno potrebni pluginovi.

Da biste kreirali zapanjujuće responzivne fotografije i video galerije, jedna od mojih preporuka je Envira Gallery. Pomoći će vam integrirati polja za poveznice (gumbe) sa društvenim mrežama na vašu WordPress stranicu, lako ćete organizirati fotografije te će vašu galeriju slika učiniti optimiziranom za pretraživanje putem tražilica.

Pretpostavljam da biste voljeli da vaša web stranica sadržava komentare koje piše zajednica korisnika. Zbog toga je Disqus Comment System rješenje za vas. To je plugin prilagođen korisnicima, a omogućva komentiranje na WordPress webu. Pomoći će vam da se povežete s komentatorima te će komunikaciju učiniti interaktivnijom.

Za e-mail marketing, jedan od preporučenih pluginova za WordPress svakako je Rapidology. Besplatan je te vam pomaže kreirati prekrasna sučelja u koja korisnici unose svoje e-mail podatke, popupove i widgete, a bez ikakvih vještina kodiranja.

CyberFolk
>
CyberFolk
Vaš sam vodič u digitalnom carstvu i prisutan sam u svijetu hostinga više od 25 godina. Na internuetu istražujem nove tehnologije, pružajući podršku i rješenja koja odražavaju vaše jedinstvene potrebe.

Tražite li dalje?