1. Digital Reality Main Data Center, San Francisco

Sa sloganom “Connecting your business to the world”, kompanija Digital Reality je najveći data centar provider, koji u svom posjedu ima 166 data centara, smještenih u Americi, Europi, Aziji i Australiji.

Jedan od najvećih je Glavni data centar u San Franciscu, strateški lociran u blizini Silicijske doline, svjetski poznatog područja s najvećom koncentracijom visokotehnoloških tvrtki na svijetu (oko 1900 njih).

SFR2 je naziv zgrade koja je smještena u samom financijskom centru San Francisca, a koja je prvobitno bila namijenjena za sklapanje vojnih tenkova, a danas je jedan od najvećih data centara u svijetu! Zgrada je izrađena od čelika i betona i njena je sigurnost na najvišoj razini, a baza izolirana od poda tako da može osigurati neometan rad servera čak i u slučaju velikog seizmičkog potresa (tijekom i nakon njega). Čitav objekt prostire se na ukupno 227.000 kvadratnih metara uključujući i 86.000 kvadratnih metara izdignutog, sigurnosnog poda, o kojem smo govorili. Ovakav jedan prostor ukupno generira oko 7800 kW struje koja pokreće servere u punom kapacitetu. Možete li zamisliti sve ovo?

2. Global Switch Singapur, Tai Seng

Nalazi se u blizini financijske četvrti i centra grada, 15-ak minuta potrebno je da bi se do njega stiglo s aerodroma ili iz centra. Singapur je sjajno pozicioniran kako bi podržao brzorastuće tržište Azije i Pacifika i izgrađen je kao strateški link i važna “vrata” za globalne investicije.

Zgrada u kojoj se nalazi građena je isključivo za potrebe data centra, na 6 katova. Sigurnosne procedure su na najvišoj razini, zgrada je dodatno fizički ograđena, čuvari su prisutni 24/7, a ulaz je organiziran sustavom fotografskog prepoznavanja lica. Data centar posjeduje potpuno redudantne UPS sustave napajanja, generatore i sustave hlađenja. Nosivost poda je 750kg po metru kvadratnom.

3. DuPont Fabros Technology data centar, Ashburn

Kompanija DuPont fabros technology je jedan od vodećih providera, vlasnika i operatera kada su u pitanju enterprise data centri. Du Pont Fabros ranije je bio investicijski fond za nekretnine koji je ulagao u data centre neovisno od providera i osiguravao je pozicioniranje i promet informacija između providera.

Do početka prošle godine imali su 11 operativnih data centara: 8 centara nalazi se u Sjevernoj Virginiji, 2 u Illinoisu i 1 u Kaliforniji. Njihov najveći kampus je baš ovaj u Virginiji. Otvoren 2014. godine, DFT Ashburn data centar čini 6 objekata koji se prostiru na ukupno 1329 milijuna kvadratnih stopa. Oko 70% svjetskog internet prometa prolazi kroz koridor Sjeverne Virginije uključujući i Ashburn, sudeći prema Odboru za ekonomski razvoj ove regije.

Kompanija se na neki način bavi i veleprodajnim rentanjem prostora drugim kompanijama tako što im ustupa prostor u kojem oni grade svoje data centre. 90% prihoda dolazi od 15 najvećih klijenata, a neki od njih su Microsoft (25%) i Facebook (20%). Prošle godine kompanija postaje vlasništvo gore spomenute tvrtke Digital Reality.

4. CyrusOne’s Chandler I data centar, Dallas

Cyrus One je globalna kolokacijski potkovana kompanija sa sjedištem u Dallasu. Imaju 35 data centara u USA, Londonu i Singapuru i stalno se razvijaju. S ciljem da snize operativne troškove svojim klijentima, primjenjuju masivno modularni koncept pružanja usluga.

Imaju preko 625 klijenata od kojih 9 s Fortune liste najuspješnijih svjetskih tvrtki. The Chandler je prvi data centar na zapadnoj obali, ali i vodeći. Brzom konekcijom povezan je s ostalim data centrima u Teksasu i Ohiju. Data centar koristi dvostruku distributivnu redudantnu snagu i indirektno isparavanje i hlađenje, što je nužno obzirom na toplu i suhu klimu u Arizoni. Phoenix je pozicioniran u središtu komunikacijskih veza zapadne obale, što je koristan strateški položaj jer mnoge kompanije ovdje žele iskoristiti nove porezne olakšice koje su na snazi od 2013. godine i dotiču se upravo data centara, kao i malu stopu rizika od elementarnih nepogoda.
Centar je otvoren u prosincu 2012, a izgrađen je na nekadašnjem polju lucerne (djeteline) i ponosi se svojim korisničkim servisom, fleksibilnošću i prilagodljivim prostorijama. Posjeduje nekoliko konferencijskih dvorana, pa čak i tuševe i kuhinju za klijente.

5. China Telecom’s Inner Mongolia data center

U svibnju 2012. Hohhot Cloud Computing baza u Središnjoj Mongoliji je uzdrmala svijet.

China Telecom je investirao 3 milijarde dolara u izgradnju ovog Informacijskog parka, koji se sastoji od cloud computing centra, data centra, call centra, skladišta, ureda i stambenih zgrada.

Što je tako posebno u vezi Hohhota?

Prvo, snaga. Hohhot je ima puno. Trenutno, Hohhot dobiva 7.7m kW iz kombinacije termalnih i hidroelektričnih izvora, ali se projicira da će dobiti još 1.8m kW nakon što dovrše radove na novom termalnom objektu. Pitate se kako Hohhot uspijeva generirati toliko hidroelektrične snage? Jednostavno: godišnji prosjek padalina (kiše) se skladišti u njihov bazen velik 1.2 milijarde kubičnih metara.

Klima u Hohhotu je još jedan važan čimbenik što je postao jedan od podatkovnih čvorišta. Na prosječnoj visini od 1050 metara, prosječna temperatura je 6°C (42.8°F), navodi Data Center Dynamics, što u prijevodi znači da imaju “besplatno zračno hlađenje 8 mjeseci godišnje”.

Također, 70% ključnih istraživačkih institucija i sveučilišta u Središnjoj Mongoliji nalazi se u Hohhotu.

Svi ovi čimbenici učinili su Hohhot glavnim čvorištem za kineske telekome, čija se mreža podatkovnih centara prostire na više od 25 kvadratnih kilometara.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?