FTP klijenti (File Transfer Protocol) su programi napravljeni kako bi omogućili i olakšali korisniku razmjenu datoteka između lokalnog i udaljenog računala. Za spajanje na udaljeno računalo, primjerice na web server na kojem se nalaze vaše web stranice, potrebni su korisnički podaci koje ste dobili od vaše hosting tvrtke. Podaci koji su potrebni za spajanje su hostname (ime servera, IP adresa servera ili najčešće adresa oblika “ftp.ime_domene”), te username i password za pristup korisničkom računu.

Uvijek se postavlja pitanje da li su besplatni FTP klijenti dovoljno dobri ili je ipak potrebno izdvojiti nešto novaca i kupiti neki od FTP klijenata na tržištu. Isprobao sam velik broj besplatnih FTP klijenata i moje mišljenje je da nije potrebno izdvajati veliki novac za FTP programe koji se naplaćuju, a neki su i poprilično skupi. Naravno ovime ne želim osporiti kvalitetu komercijalnih FTP klijenata već želim reći kako su i besplatni FTP klijenti i više nego dobri za većinu korisnika.

Kako bih vam olakšao odabir ili barem sugerirao koji FTP klijent bi mogli koristiti ukratko ću vam iznijeti svoja mišljenja o nekim od besplatnih FTP klijenata. To su ujedno i najčešće korišteni fTP klijenti od strane naših korisnika.

FileZilla

Po dosadašnjim iskustvima u radu i svojoj slobodnoj procjeni usudio bih se reći da je Filezilla najpopularniji FTP klijent među korisnicima. FilleZila je besplatan, open source FTP klijent za Windowse, Mac i Linux. Podržava FTP, SFTP, i FTPS (FTP over SSL/TLS) protokole. Filezilla je vrlo kvalitetan, brz, pouzdan i naravno potpuno besplatan program i zbog njegovih kvaliteta ga je izabrao velik broj Avalonovih korisnika kao i korisnika širom svijeta. Važno je i dodati da za ovaj FTP klijent često izlaze nadogradnje što ga drži u vrhu po sigurnosti. Svakako palac gore za Filezillu.

WinSCP

WinSCP (Windows Secure CoPy) je besplatan i open source SFTP, SCP i FTP klijent za Windowse. Omogućava siguran, pouzdan i efikasan prijenos podataka na server, a sa svojim brojnim osnovnim i naprednim značajkama zadovoljiti će i najzahtjevnije korisnike. WinSCP je zasnovan na implementaciji SSH protokola iz PuTTY aplikacije te FTP protokola iz FileZille klijenta. Podržava pozadinski prijenost datoteka, mogućnost direktne sinhronizacije sa serverom, ima integriran tekstualni editor te public key i Kerberos autentikaciju. Iako ima relativno jednostavno grafičko sučelje, WinSCP je odlično rješenje za naprednije korisnike.

Core FTP LE

Core FTP posjeduje sve što će vam ikad zatrebati prilikom korištenja FTP klijenta. Grafičko sučelje je klasično, po mom ukusu možda malo i preobično, no ukoliko tražite besplatan i dobar FTP klijent koji radi sve što se od njega očekuje Core FTP bi mogao biti vaš izbor. Podržava protokole kao što su SFTP (SSH), SSL, TLS, IDN, transfere site-to-site, nastavljanje FTP transfera, drag-and-drop i mnoge druge naprednije karakteristike. Core FTP klijent omogućava vam brz, lak i pouzdan način održavanja vašeg web sajta.

AceFTP 3

Jednostavan i lak za korištenje AceFTP 3 grafičkim dizajnom podsjeća na Windows XP. Kako velik broj korisnika kao svoj OS još uvijek koristi Windows XP ovo je određena prednost jer smanjuje vrijeme prilagodbe za manje iskusne korisnike. Posjeduje drag-and-drop opciju koja dodatno olakšava rad i ubrzava ionako izrazito brz transfer podataka a nudi i mogućnost server-to-server transfera. Podržava i prijenost podataka putem SSL protokola, file transfer scheduler, nastavak prekinutog prijenosa i slično.

CoffeCup Free FTP

I šećer za kraj. Jednostavno ga morate isprobati. U nizu CoffeeCup softvera nalazi se i besplatni FTP klijent. CoffeeCup Free FTP klijent ima puno odličnih opcija kao što su drag-and-drop, nastavak prekinutih transfera, te različite protokole kao što su FTP, SFTP, FTPS i HTTP. Svakako treba napomenuti mogućnost više profila kao i pauziranje transfera. Grafički CoffeeCup Free FTP je ispred konkurencije. Jednostavno grafičko sučelje, a opet sve što vam je potrebno. Imate dojam kao da je sve što želite napraviti točno na onom mjestu gdje treba biti, što smanjuje potragu za tim opcijama. Preporuka!

Jedan važan savjet za kraj. Pokušajte koristiti “passive mode” način konekcije kad god možete. U većini FTP klijenata on je uključen po defaultu, međutim u nekima nije i često se tu javlja problem kod slanja datoteka na server, čitanja datoteka, a problem se može dogoditi već i kod spajanja. Dakle “passive mode” uvijek na “ON“.

Zaključak

Mi za održavanje Avalonovih web stranica koristimo FileZillu i niti ne razmišljamo o promjeni. Ako radite s više web stranica, spajate se na različite web servere i održavanje weba vam je svakodnevni posao – isprobajte FileZillu i nećete zažaliti. Ispočetka je malo komplicirana, ali kad upoznate sve mogućnosti nećete dalje tražiti.

Ako FTP ipak koristite samo povremeno, CoffeCup Free FTP je zbog svoje jednostavnosti i ugodnog sučelja idealan izbor.

Koji FTP klijent vi koristite i koje funkcionalnosti su vam najbitnije? Ako sam izostavio neki od vama najdražih besplatnih FTP klijenata, slobodno ga spomenite u komentarima.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

2 odgovori za "TOP 5 najboljih besplatnih FTP programa"

  1. Damir napisao:

    Uz nabrojene dobar je i FireFTP – dodatak Firefoxu. Ja ga koristim i mogu reći da radi odlično !

  2. Godinama koristim Core FTP, iako sam jedno vrijeme isprobavao FileZillu, ali me navika vratila onom prvom jer se vodim starom narodnom da ono što valja ne treba mijenjati.
    Grafičko sučelje možda je ‘obično’, ali ispunjava svoju svrhu.

    Ovdje bi posebno spomenuo web based FTP klijente kao npr. net2ftp i SmoothFTP koji također znaju poslužiti svrsi.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?